Hopp til hovedinnholdet

gutt på 14 forgrepet seg på jente 14, er dette straffbart? 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Hvordan er reglene når en gutt på 14år forgriper seg på en jente som er like gammel? Regnes det som et vanlig overgrep? Jeg vet at gutten varunder den seksuelle lavalderen. Men det opplevdes like fult som et overgrep selv om gutten var 14, som det ville gjort om det var en eldre eller voksen. Og traumene er like sterke selv om han bare var 14, føler ikke selv at det er noen formildene omstendiheter eller at overgrepet var uskyldig eller mindre brutat av den grunn. Opplever å ikke bli tatt på alvor fordi overgriperen var 14år. Det var på ingen måte noen eksprimentering av to unge eller samtykke til handlingene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg var gutten som utførte overgrepet 14 år gammel på det tidspunktet dette skjedde. Dette betyr at gutten var under den kriminelle lavalder, som i Norge er 15 år. Reglene er slik at man ikke kan straffes for handlinger begått før fylte 15 år. Overgrepet kan likevel anmeldes og politiet vil i slike tilfeller kontakte guttens foreldre og i noen tilfeller også barnevernet. Men gutten kan som sagt ikke straffes for overgrepet. Du kan lese mer om den kriminelle lavalder i den vedlagte artikkelen. 

Jeg forstår at overgrepet likevel oppleves som veldig traumatisk, og at du føler at det er urettferdig at gutten ikke kan straffes for det han har gjort. Når man har blitt utsatt for et overgrep, som er alvorlig uansett hvor gammel overgriperen var, er det viktig å få snakket med noen for å få bearbeidet det som har skjedd. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din, en helsesøster eller noen andre voksne om å få hjelp til å bearbeide hendelsen. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep