Hopp til hovedinnholdet

1) Har foreldrene min lov til å gi meg husarrest i mer enn 24 timer om jeg får lov til å gå på skolen? 2. Har mine foreldre rett til å ta fra meg telefon om jeg har betalt for den?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har netop fått husarrest, dem har tatt inn telefonen og pc'en min. Jeg har bare lov å gå til skolen å hjem igjen å får bare bruke pc'en til skoleting. Jeg har betalt selv for telefonen min og pc, det eneste dem betaler er regning på telefon slik at jeg kan ringe og sende meldinger. Så spørsmålet mitt er 2 ting egentlig. 1) Har foreldrene min lov til å gi meg husarrest i mer enn 24 timer om jeg får lov til å gå på skolen? 2. Har mine foreldre rett til å ta fra meg telefon om jeg har betalt for den? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er vanskelig å gi gode nok svar når vi ikke vet bakgrunnen for at dine foreldre har valgt å gjøre som det har gjort.

I følge barneloven (Lov om barn og foreldre) har dine foreldre det juridiske, økonomiske og medisinske ansvaret for deg fram til du er 18. Den samme loven sier at du skal gradvis mer selvbestemmelse fram til du blir myndig ved 18 års alder.

Ut i fra at du ikke forteller hvorfor de ga deg denne straffen kan man si at de bestemmer over deg og kan gjøre dette, men om det er rimelig eller rettferdig er det vanskelig for oss å si noe om. Det høres imidlertid ut som at den konsekvensen ikke har virket på deg.

Det høres ut som at det er viktig at du og foreldrene dine setter dere ned og snakker om hvilke regler og konsekvenser det er greit å ha hjemme. Så lenge du bor hjemme og får dekket det meste der vil det være en del regler foreldrene dine trenger blir holdt. Det er også viktig at du får en del selvbestemmelse over ditt liv.

Tenker du at dere trenger hjelp til å snakke sammen på en bra måte kan dere ta kontakt med familievernkontoret. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen på en bedre måte. 

Håper dette er til nytte for deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit