Hopp til hovedinnholdet

Har sinneproblemer.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg tror jeg har ett sinneproblem? Faktisk ganske så sikker! Når jeg er i en krangel, en som blir ganske stor kan det komme mange tanker oppi hode mitt der jeg vil slå eller kaste noe på den personen. Jeg går unna når de tankene kommer men jeg flyr på veggen så nevene mine blør. Så etter en liten stund har jeg roer meg ned, over små bagateller kan jeg se rødt. Jeg holder bare pusten da, helt til jeg får samlet litt av tanker og følelser... holder pusten uansett hvor lenge eller vondt det gjør. Mange av vennene mine tror jeg har det, og jeg er så drittlei av og bli så jøvlig sur og at jeg ikke klarer og kontrollere meg, jeg har ikke ADHD, men jeg er 98% sikker på at jeg har sinneproblemer. Dette startet ikke da jeg ble ungdom, men har vært sånn så lenge jeg kan huske... jeg blir så sliten av det... Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ingen "medisiner mot sinne", men det finnes en del tips for sinnemestring. Det er ikke alltid lett å forstå hvor sinnet kommer fra. Vi vet en del om temperament og temeramentsforskjeller hos mennesker. Blant annet vet vi at temperament er det mest stabile personlighetstrekk. Det vil si at dersom du allerede fra spedbarnsalder av er litt hissig, så er dette noe du vil ha med deg videre i livet også.

Når det gjelder sinnemestring så tenker jeg det er viktig å først påpeke at sinne er en naturlig følelse. Oftest blir vi sinte når selvfølelsen vår blir truet. Dette kan f. eks. trigges når vi opplever at vi ikke blir hørt, får gjennomslag for viljen vår eller opplever at vi ikke blir respektert. Det er mange som sliter med sinne og det finnes mange ulike måter for å få kontroll på sitt sinne. Et nøkkelord for sinnemestring er Bevissthet. Det vil si at man forsøker å bli bevisst på sine tanker som leder til sinnet. Det er slik at hvordan vi tenker om en situasjon, slik du beskriver, påvirker hvordan man føler om situasjonen og hvordan man reagerer. Dette er basisen i noe som kalles Kognitiv terapi, en terapiform som ofte brukes for sinnemestring. Det handler om å bli bevisst på sine tanker og antagelser i de situasjonene man opptrer slik at man har mulighet til å påvirke/utfordre dem med mer realistiske tanker. Nøyaktig hva du tenker om deg selv og andre i den situasjonen du forteller om er vanskelig spekulere i. Men uansett hva det nøyaktig dreier seg om så vil det alltid være andre måter å se på situasjonen, måter å støtte seg selv på slik at man ikke nødvendigvis blir sint. Det handler om å tørre å bli kjent med disse tankene for så å starte med å utfordre dem.

Noen små knep kan du allerede nå begynne med selv. Når du kjenner at sinnet kommer, skal du spørre deg selv:  Hvorfor blir jeg sint?  Har jeg grunn til å være sint?  Hva var det egentlig som skjedde? Er jeg sint på noen, eller for noe?  Hvilken rett har jeg til å la sinnet mitt gå ut over andre?  Slike spørsmål hjelper deg til å beholde fatningen og fokusere noe som utfordrer tankene dine, bevisstgjør deg din egen tilstand, og gir deg mulighet til å snu tankegangen og dermed den kroppslige reaksjonen som fører til sinneutbrudd. Den gamle regelen om å telle til ti, kan være nyttig, selv om mange ikke klarer seg med ti, men kanskje må telle til hundre.

Jeg tror ikke at det du sliter med er en del av en psykisk lidelse (som f.eks en depresjon), og jeg tror at du kan ha god nytte av sinnemestring for å få kontroll på dine reaksjoner. Dersom du ikke klarer dette med mine tips på egen hånd så anbefaler jeg deg å snakke med fastlegen din. Legen din vil ta deg på alvor og sørge for at du får den hjelpen du har behov for. Hvem som er legen din finner du ut på denne linken www.helfo.no. Du kan også snakke med helsesøster på skolen der du går. For mer info om sinnemestring kan du sjekke ut Alternativ til Vold sine sider på nettet (www.atv-stiftelsen.no/).

Jeg legger ved noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av å kikke litt på. Jeg håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg og ønsker deg masse lykke til videre!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit