Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke matlyst lenger, fostermoren min blir irritert.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei,jeg er en jente på 15 og har et problem. Jeg sliter med å spise, jeg har ikke matlyst lenger. Hver gang jeg prøver å spise noe føles det ut som jeg skal kaste opp. Fostermoren min er irritert over at jeg ikke spiser lenger. Jeg er veldig lei meg hele tiden og beskymrer meg mye om skole. Jeg har problemer med fostersøsteren mine. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 07.11.2018 21:45
 

Svar
Hei

Mange som spiser mindre kan oppleve at foreldrene blir bekymret og begynner å mase om at de skal spise. Bekymrede og redde foreldre kan oppleves som sinte og irriterte. Det kan hende at fostermoren din bare er veldig bekymret for deg og derfor virker irritert når hun vil at du skal spise mere mat. 

Når man har det vanskelig og er mye lei seg kan det gå ut over matlysten. Når man spiser lite får man mindre energi og blir mere lei seg. Dette kan bli en vond og negativ spiral. Dette trenger ungdom hjelp til å komme ut av ved å få hjelp og støtte til å spise nok mat.

Jeg anbefaler deg å snakke med noen om hvordan du har det. Du kan prøve å snakke med fostermoren din, helsesøster eller en lærer. Det finnes også et sted som heter helsestasjon for ungdom hvor du kan treffe en helsesøster å snakke med. 

Jeg legger ved flere artikler du kan lese. Den ene artikkelen handler om hvem du kan snakke med når du bor i fosterhjem. I tillegg legger jeg ved en artikkel som handler om hvorfor det hjelper å snakke med noen. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser