Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en ente på 14, som sliter veldig med livet. Før var jeg en selvsikker, sosial og sprek jente, mens nå går livet bare nedover! Nå har den sosiale angsten nesten tatt helt over. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en ente på 14, som sliter veldig med livet. Før var jeg en selvsikker, sosial og sprek jente, mens nå går livet bare nedover! Jeg får skikkelig noia når jeg møter folk, tør ikke ta toget dra til butikken, skolen har også blitt ett stort problem for meg... Jeg har utviklet sosial angst og jeg har blitt veldig ensom på grunn av det..noen ganger tenker jeg på å ta selvmord fordi livet mitt ikke har noen mening. Jeg går bare rundt og er redd for alt og alle, jeg har kutett ut idrett fordi jeg var redd for å ta bussen og oppføre meg unormalt, samtidig som jeg var redd for å møte folk på treningen. Mest av alt har jeg bare lyst til å vøre normal her i verden, og bare klare å holde blikket mitt for meg selv. Jeg er så redd og for å få folk til å tro at jeg er noemal, så prøver jeg så godt jeg kan å ha øyenkontakt, men jeg klarer ikke jeg ser ned med en gang! Jeg stirrer rundt meg på alle sammen for å se om de ser på meg, så gjør alle det noen hvisker og sånt på fester og sier se på hun og bare overser meg for det meste fordi devet at jeg ikke er normal for tiden, jeg tør jo ikke hilse på tanter og onkler en gang! Når jeg kommer i slike situasjoner blir jeg veldig anspent og kan fort komme til å søle noe eller noe jeg klarer ikke å bevege meg normalt og vakler rundt om kring. Jeg har begynnt å merkeen forskjell på foreldrene mine også jeg tror de skammer seg over meg og tilstanden min. Jeg tok det opp med pappa og spurte om han kunne ta meg med til en psykolog, og det gjorde han med en gang, det hjalp litt men etter hvert bledet bare enda verre. Jeg er redd dette kommer til å ta over hele livet mitt. For akkurat nå sitter jeg bare hjemme og tenker på hva jeg kunne gjort men ikke fpr gjort på grunn av angs6ten min.. Jeg har også bestemt meg for at hvis jeg ikke får tilbake min personlighet og selvsikkerhet igjen innen dette året så kommer jeg til å ta selvmord. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, og det har blitt veldig vansklig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg forstår kjempegodt at er virkelig bekymret over situasjonen din. Det at angsten tar over livet er alltid skremmende. Du fortjener at det er du som bestemmer over ditt eget liv. Det var kjempe lurt og modig av deg å be om å komme til psykolog.

 

Det å gå til psykolog er dessverre ingen mirakelkur. Det å snakke om det som er vanskelig kan ofte føre til at det kjennes verre ut en stund før det bli bedre. Det å måtte kjenne på det vonde for å snakke om det gjør at man kjenner mer på det. Jeg tror at det kan være lurt å holde ut med psykologen litt til. Du må fortelle psykologen hvordan du har og at du ikke føler at det ikke hjelper lenger og at du er redd for at det skal gå galt med deg.

 

Det kan hende at det er lurt å snakke med fastlegen din. Det kan hende at det kan være bra med medisiner i en overgangsperiode, som hjelp. Dette er det også lurt å snakke med psykologen din om.

 

Det at foreldrene dine oppfører seg anderledes er sannsynligvis at de er kjempe bekymret for deg og er usikker på hva de skal gjøre for deg og om det er deres feil.

 

Håper dette kan hjelpe deg. Vi tror på deg og heier på deg!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet


Quiz: Hva vet du om lov og rett?

Hva er en aktor?