Hopp til hovedinnholdet

Har det dårlig hjemme, foreldre som krangler.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har det veldig dårlig hjemme mamma og pappa krangler nesten 3-4 ganger i uka. Det værste med dems krangler er at de slåss og pappa slår hodet i veggen og jeg sitter inne på rommet å skriker slutt mens lillesøster mi griner sykt høyt på sitt rom. De gangene de ikke krangler så er de så snille og pappa snakket pent med mamma og de snakker bare om sånne voksen ting eller sitter på pcen. Men ellers er det bråk , hyling og slåssing i vår familie, når de krangler så for jeg en klump i halsen jeg løper ned trappene med en gang de begynner å krangle. En gang tokk jeg på jakka og skoene og gikk ut for jeg hadde tenk til å stikke av men så kom jeg inn igen etter 10 min jeg tror ikke de merka at jeg gikk ut fordi de bare skrek og sa stygge ting

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 13 år.

Du forteller at du ikke har det noe greit hjemme, at det er mye krangling, hyling og slåssing. Dette høres ikke lett ut verken for deg eller din lillesøster. Det er bra at dere også har fine stunder sammen, men det er slik at det er forbudt for voksne  å slå hverandre. Du bør snakke med noen andre voksne om dette slik at dine foreldre kan få hjelp. Hvis du tror det nytter kan du også si det til foreldrene dine at du ikke ønsker å ha det sånn, og hvordan du opplever det når de krangler.

Du sier at dette skjer 3-4 ganger i uka. Dersom dette blir veldig skremmende kan du ringe barnevernsvakta eller politi der du bor, så kan de komme hjem til dere å roe situasjonen.

 

Du bør kontakte barneverntjenesten i din kommune så kan de snakke med deg, din søster og dine foreldre. Det kan være vanskelig å melde fra om problemer i sin egen familie, men det er viktig at dere får hjelp til å endre situasjonen.

Hvis dette er vanskelig å få til alene kan du kanskje få hjelp av en du stoler på, kanskje en bestemor, tante, lærer, helsesøster, venninne. Det er mange som kan hjelpe deg og dine foreldre. Familiekontoret der du bor kan hjelpe deg og dine foreldre,  for eksempel samtaler med terapeuter som kan mye om konflikter og vold.

 

Du er også velkommen til å ringe oss på Alarmtelefonen for barn og unge  på 116 111 dersom du trenger å snakke og flere råd.  

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning