Hopp til hovedinnholdet

Har møtt noen på nettet som jeg har veldig god kontakt med, men mamma og pappa er skeptiske og truer med å ta kontakt med ham. Kan de gjøre det?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg som mange andre spiller online spill og har det sosialt på nett. Jeg har møtt en på 27 år som jeg har fått veldig god kontakt med. Vi snakker store deler av dagen på sms og FaceTime på iPad. Mamma og pappa syns at jeg bruker alt for mye tid på nett og spilling. Når de fant ut at jeg snakka med han så begynte de å spørre mye om hvem han er, hvor han kommer fra og hvor gammel han er. Dette er spørsmål jeg får opp til flere ganger i uka noe jeg er lei. Når jeg var hos pappa sist gang ( 1 mnd siden) så begynte han å si at hvis jeg skulle få snakke med han noe mer så måtte jeg gi pappa nummeret hans eller noe sånt. Og så fikk jeg "truseler" om at pappa skulle gå inn på mobilen/ipaden og finne det ut selv. Er det riktig at han skal si sånt? Mamma har også begynt med at hu vil ha nummeret og etternavnet hans, men jeg ønsker ikke gi ut det. Jeg føler at de sier at hvis ikke jeg gjør som de vil så får ikke jeg snakke med han mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål!

Jeg forstår at du synes det er ubehagelig at foreldene dine maser om hvem han er og om å få snakke med han. Men samtidig forstår jeg at de blir bekymret når du møter en mann på nettet som du har veldig mye kontakt med og som også er en del år eldre enn deg.

Så lenge du er under 18 år er det foreldrene dine som bestemmer over deg. Samtidig er det sånn at alle har rett på et privatliv, noe som også står i barnekonvensjonen

Foreldrene dine maser nok fordi de er bekymret og redd for deg. Ikke alle en møter via nettet er det de utgir seg for å være, derfor lønner det seg å være litt forsiktig. Og foreldrene dine maser nok ikke mindre ved at du nekter å fortelle dem noe.

Kanskje du skulle prøve å sette deg ned med dem, en gang dere har litt tid og ikke nettopp har kranglet om dette. Fortell dem litt om han du har snakket med, og spør dem hvorfor de vil vite mer om han og hva de er redde for. Vær åpen for hva de sier og pass på å ikke gå i forsvarsposisjon om de sier noe du ikke er enig i eller ikke liker. Prøv å se de fra deres side, og å få dem til å prøve å se det fra din side. Kanskje det løser seg om dere fikk snakket litt ordentlig om dette uten konflikt?  

Håper dette var til hjelp, lykke til!

Hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Spiller du for mye?

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning