Hopp til hovedinnholdet
 

Spørsmål
Hvordan blir man kvitt en psykopat? Litt stygt skrevet, men det er min mor. Jeg orker ikke mer. Jeg har bodd borte i to år, men den dama gir seg ikke på å prøve å ødelegge livet mitt! Ho holder på å klare det og.

En ting til... Jeg har tre søsken som bor der (mor og far er skilt), og jeg vil ikke at de skal gå igjennom det samme som meg. Ho har allerede vendt dem mot meg ved løgner og manipulasjon (ho er flink!)...

Kan jeg be barnevern, eller noe annet om å oppsøke henne uanmeldt? Sånn at ho ikke vet noen ting på forhondi det hele tatt? De har kommet før, men da fikk vi beskjed, så mamma putta oss i en kjole å stappa en is i kjeften på oss. "Gå å lek du jenta mi *Klemme på*) Jada, kjærligheten bobler...

En annen ting er jo at det er helsefarlig å bo der, for det er ingen som rydder! 2 uker gammel mat er pynt... Æsj.

Værsåsnill å si det er ett eller annet som kan gjøres?! Helst bare noen som kan komme å "lære" henne hvordan ting egentlig er...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du jente som mener at mamma er psykopat.
Hvordan blir man kvitt en psykopat spør du? Først må jeg si at jeg synes det er et vanskelig ord å bruke om noe mennesker. For en psykopat kan ikke bli "frisk". En psykopat mangler evne til innlevelse med andre, og setter seg selv i det absolutte sentrum, den alt skal dreie seg om. En psykopat kan man bare trekke seg vekk fra, geografisk og unngå kontakt med. Det blir veldig vanskelig hvis det er ens mamma eller pappa. Da trenger man terapeutisk hjelp til å klare å bearbeide sorgen, sinnet og frykten sin.
Du har omsorg for småsøsknene dine og vil ikke de skal gå gjennom det samme som deg. Hvis forholdene hjemme er slik at hverken mat eller rengjøring holder et minstemål, er det klart at samfunnet har plikt til å gripe inn. Du kan - eller få noen andre voksne som kjenner til forholdene - gi en bekymringsmelding til barnevernet (anonymt) og be om at de oppsøker hjemmet uten melding, men da må du begrunne det slik du gjorde i dette brevet, og helst gi konkrete beskrivelser av episoder og det du er bekymret for. Så blir det opp til barnevernet å vurdere om din mor er skikket til å ha omsorg for de tre søsknene dine. Det er det du kan gjøre. Kommer de til en annen konklusjon, er det lite du kan gjøre, annet enn å konsentrere deg om ditt eget liv.
Hvis du bor hos pappa foreslår jeg at dere to går sammen til barnevernet, men også at du får hjelp til å bearbeide de vanskelige følelsene i forhold til mamma.
Du forteller at du har bodd hjemmefra i to år. Da regner jeg med at du bor hos pappa, eller er i fosterhjem/barne-ungdomsinstitusjon eller er du så voksen at du har flyttet ut? Du sier ikke hvor gammel du er eller hvor gamle dine søsken er derfor må jeg svare så generelt. Er du under barnevernets omsorg må du ta det opp med de som har omsorg for deg, bor du for deg selv kan du be fastlegen om henvisning til psykolog slik at du har noen å snakke med, eller ta kontakt med et familievernkontor for hjelp til å drøfte dette videre.
Lykke til med ditt videre liv.
Med vennlig hilsen familieterapeuten
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning


Quiz: Rettigheter for elever

Er elev og student det samme?