Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få tilbake selvtilliten for ikke å miste de nye vennene mine?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år. Jeg har flyttet fra Oslo til vestlandet, og har begynt på ungdomskolen. Jeg synes det er vanskelig å få venner. Jeg begynte på håndball for å få venner, men det hjalp ikke. Jeg begynte å henge med noen forskjellige jenter i klassen men jeg følte at de utestengte meg. Nå har jeg begynt å henge med 3 jenter og noen gutter i klassen. De er veldig hyggelige og morsomme. Problemet er at jeg er alt for stille. Jeg pleide aldri å være sånn før. Jeg sier nesten ingenting.Bare smiler og ler. Når jeg vil si noe sier jeg noen få ord, mens i hode har jeg tusen ting å si, men jeg klarer ikke å si de ut. Jeg har mistet selvtilliten min. Jeg er redd for at de ikke kommer til å like meg og slutter å henge med meg. Da har jeg ingen igjen å være med. Jeg savner de andre vennen mine. Da hadde jeg mye selvtillit og hadde det så gøy. Enkelt sakt er spørsmålet mitt: Hvordan kan jeg få tilbake selvtilliten min fort, for å ikke miste mine nye venner? pls svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg legger ved noen artikler som kan hjelpe deg. Jeg tror du rett og slett trenger å bli bedre kjent med de nye vennene dine, og at de blir bedre kjent med deg. Det handler om trygghet; det er alltid mye lettere å være seg selv blant folk som kjenner deg veldig godt, rett og slett fordi du ikke er redd for å dumme deg ut. Du er ikke redd for å gjøre eller si noe dumt, fordi de kjenner deg og vet hvem du er og hva du egentlig mener. Når man kjenner noen godt så handler det ikke lengre om førsteinntrykk!

Kanskje vil det hjelpe deg om du prøver å bli bedre kjent med hver av dem på tomannshånd. Inviter en av vennene dine hjem til deg, eller dra på kino eller opplev noe annet sammen. Snakk sammen og bli bedre kjent med hverandre. Når du etter hvert blir komfortabel med å fortelle litt mer personlige ting til vennene dine tror jeg selvtilliten ovenfor dem kommer tilbake. Man må bare bli godt nok kjent til at man er trygg på hverandre og ikke lenger er redd for å miste hverandre for småting. Start med å prøve å fortelle små ting om deg selv og prøv å være litt og litt mer åpen ovenfor dem.

Det kan også hjelpe om du inviterer alle disse vennene dine med på å gjøre noe gøy sammen. Hvis du f.eks. inviterer dem på spillkveld hjem til deg får dere blitt kjent med hverandre på en helt annen måte, og det setter ikke så høye krav til deg i forhold til samtalen. Når man gjør noe slikt sammen slipper man å hele tiden tenke på hva man skal si og være redd for at det skal bli stille. Likevel blir man veldig godt kjent med hverandre og man har det gøy sammen!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning