Hopp til hovedinnholdet

Lånte bort bilen min til en venninde som krasjet i et autovern. Tok det på forikringa, men mister da 30% bonus. Hva kan jeg gjøre?

20 år
 

Spørsmål
Hei.. Jeg lånte bort bilen min til en vienninde på 19. Hun krasjet i et autovern, og bilen fikk en rep på 11000 kr.. Jeg var dum nok til å bare ta det på forikringa, men angrer nå! mister 30 % bonus og greier.. Hun var også en plass hun ikke skulle vær, lånte bort bilen for at hun skulle komme å hente meg på jobb. Har kasko forsikring.
Håper på svar, hvordan skal jeg gå fram? Offentlig instans? Forsikringsselskapet kunne ikke hjelpe sa de.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg forstår spørsmålet ditt slik at du allerede har fått oppgjør av forsikringsselskapet og at du nå lurer på om du kan kreve din venninne for noe av tapet og kostnadene du er påført. Det er imidlertid ikke mulig å svare konkret på dette fordi det er mange forhold som kan ha betydning og som må vurderes i en slik sak.

Etter alminnelige erstatningsrettslige regler er det tre betingelser for erstatningsansvar:
  • ansvarsgrunnlag
  • økonomisk tap
  • årsaksammenheng

Dersom din venninne handlet uaktsomt da hun krasjet kan det være grunnlag for erstatning, men dersom dette bare var et hendelig uhell regnes hun ikke som ansvarlig. Forsikringskostnader, både egenandel og kostnader ved tap av bonus, er imidlertid en type økonomisk tap som du eventuelt kan kreve dekket. Du bør rådføre deg nærmere med noen som kan erstatningsrett og som kan hjelpe deg med å vurdere saken din. Du bør også sjekke om du har rettshjelpsforsikring. Dette er en forsikring som under visse forutsetninger dekker utgifter til advokat dersom du er part i en tvist, og er ofte inkludert i andre forsikringer som for eksempel forsikring for bolig og bil.

Dersom du kommer til at du vil kreve din venninne for kostnadene er det flere alternative måter å gjøre det på, gitt at hun ikke påtar seg ansvaret og betaler på eget initiativ. Saken kan bringes inn for konfliktrådet for megling (se www.konfliktraadet.no) eller inn for forliksrådet som er første rettsinstans i sivile saker (se www.forliksraadet.no).

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning


Quiz: Hva vet du om alkohol?

Hvor gammel må man være for å ha lov til å skjenke øl?