Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få litt mer respekt for privatlivet mitt?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hvordan fortelle ei som er helt besatt av meg til å respektere mitt privatliv litt i det minste og Ikke komme inn når jeg dusjer? Dette føles veldig krenkende og jeg fortjener litt ro og mindre SKAM! Trenger ikke svar her. Håper ellers på en bedre fortjent helg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du skriver til oss!
Jeg skjønner godt at du ønsker noen grenser for å slippe at privatlivet ditt blir for invadert på denne måten. Det er bare du som kan si når nok er nok, og hvordan du vil ha det.
Den enkle løsningen er å låse døren når du er i dusjen. Da slipper du at andre kommer inn.
Det neste er at du snakker med vedkommende om dette, og sier klar i fra hva du føler og hvordan du opplever det. Vær tydelig på dine egne grenser, og si i fra når du opplever at det blir for intens.

Du bestemmer selv hvem du ønsker å ha i livet ditt, og hvordan forholdet mellom dere skal være. Et vennskap kan fort bli vanskelig dersom man har ulike forventninger til det. Du beskriver vennen din som "besatt" av deg, og da lurer jeg på om det ligger noe mer bak det. Har hun følelser for deg? Er det noe du kan snakke med henne om?

Det viktigste her er at du er tydelig overfor henne på hva du føler og hvor dine grenser går. Dersom du ikke sier i fra, kan det oppfattes som at det er greit at hun oppfører seg slik. 
Vær tydelig, og si i fra!

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min er forelsket i meg

Jente tenker (colourbox.com)

En dag, kanskje helt ut av det blå, kan det være at en god venn forteller deg at han/hun/hen er forelsket i deg! Hva gjør du?

Les mer

Set dine eigne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle menneske har rett til å setje sine eigne grenser for kor nærgåande andre får lov til å vere. Dei fleste menneske må stoppe opp eit godt stykke unna. Andre får lov til kome nærare, og nokre får kome veldig nær.

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning