Hopp til hovedinnholdet

Mamma sårer meg med måten hun snakker til meg på

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg bruker selvbruning. Hver gang jeg tar på det ser jeg ikke bra ut men når jeg vasker det av får jeg fin farge. Når mamma ser meg at jeg hr det på uten å ha vasket det av roper hun til meg «du ser helt jævlig ut», «du ser ut som et helvete», «vask den driten av». Hun sier det ikke på en morsom måte, men hun blir ordentlig sinna og følger etter meg når jeg går vekk. Jeg blir såra av det og vet ikke om det er normalt at en mor har lov til å snakke sånn til dattera si. Jeg har aldri sagt noe sånt til henne og vil heller ikke gjøre det. Vi har et bra bånd men noen ganger skremmer hun meg...hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du skriver til oss når du har det utfordrende. Jeg skjønner at slike kommentarer fra moren din kan være vanskelig å høre. Det kan tenkes moren din ikke tenker over hvordan du oppfatter ordbruken og sinnet hennes. Jeg tenker at det blir viktig å sette seg ned med moren din og fortelle henne hva du føler når hun snakker slik til deg. Dere kan også da få en dialog rundt hvorfor hun blir så sint av dette.For å få til en samtale der dere kommuniserer godt, kan det være hensiktsmessig å avtale 1) at dere skal snakke sammen, og når det skal skje 2) tema som dere skal snakke om, 3) hvordan dere skal snakke om dette.
Når dere avtaler hva dere skal snakke om, bør dere bli enig om holde seg til akkurat dette tema. Hvis noen ønsker å snakke om flere ting, kan dere bli enige om når det skal skje.
Det er fint å avklare på forhånd måten å snakke sammen på. Ofte er det greit å snakke ut fra hva en selv opplever og hvordan det føles. Lykke til.

Vennlig hilsen fra Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning