Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et dårlig forhold til min far, han er tydeligvis skuffet over meg.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er ei 17 år gammel jente som snart er 18 om et par mnd. Jeg kan si at jeg har et dårlig forhold til min far. Han er tydeligvis veldig skuffet over meg, jeg kan bare se det på den måten han snakker til meg på. Alt jeg gjør er feil. Når det gjelder f.eks. oppkjøring til bil, blir han så forbannet når jeg sier jeg ikke vil øvelseskjøre, og det er fordi jeg har andre ting å gjøre. Han stresser! men jeg stresser ikke med å kjøre opp enda. Han sammenligner meg med ALLE mine venner... "se på venninnen din, klarer alt og oppnår mye og blablabla... og du er ubrukelig.". Han vet tydeligvis ALT hva jeg føler og tenker... og ja han mener han kan alt og rett og slett er en bedreviter, noe som irriterer meg.. fordi det gjør han så absolutt ikke. Når vi diskuterer så nevner han alt det "dårlige" jeg har gjort før... han ramser opp absolutt alt, ting som er urelevant... bare for å sette meg i dårlig lys. Han blir også flyforbannet når jeg sier hva jeg mener og tenker, fordi det er tydeligvis feil!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at forholdet til din far er dårlig om dere stadig har disse diskusjonene og konfliktene som du beskriver. Det er slett ikke bra når dere har kommet i et samspillsmønster med slike negative forventninger til hverandre.

Men det er slett ikke uvanlig at samspillet mellom barn og foreldre kan gå inn i vanskelige spor i perioder av livet. Ungdomstiden er en typisk tid for slike utfordringer. Den unge skal frigjøre seg og utfordrer nye grenser. De voksne forventer at den unge tar mer ansvar for egen framtid og bidrar mer til felleskapet osv. Da kan det lett føre til uenighet og konflikter. Det kan være vanskelig å forstå hverandre og finne gode måter å snakke sammen på. 

Men det er foreldrenes ansvar at du har det bra hjemme og at dere klarer å løse konflikter og komme til enighet. De fleste foreldre ønsker å gjøre en god jobb og oppdra barne sine på en god måte, men det er ikke alltid at de får det helt til. Og om din pappa er stresset på dine vegne, er det dessverre vanlig at en ikke klarer å være så lyttende og forståelsesfull som en kanskje burde være. Da kan det være lurt at dere sammen får hjelp til å finne ut hvordan dere kan snakke bedre sammen.

Kanskje du kan ta en prat med mamma og be henne snakke med familievernkontoret. Her kan dere få hjelp til å snakke sammen. Du eller dere kan også ta en prat med helsesøster på skolen, som sammen med deg kan finne ut hva som kan gjøres for at du og pappa skal få det bedre.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en god sommer.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning