Hopp til hovedinnholdet

Pappa blir fort sur eller stressa. Hva kan e gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! No i d siste har pappa vært så sur. Han er så absolutt IKKE voldelig på noe vis. Han er vanligvis kjempe snill men kan bli fort sur eller stressa. Han blir sur når e glemte gymbagen å da sa han at e ikke bryr me om noe. At e ikke gidd skole lekser trening osv. E blir lei me av d når han er sånn. E vil at han ikke skal vær så sur men vanskelig å snakke med han når han er sånn. Forstår han kan bli sur for ting. Men han stoler så lite på meg. Hva kan e gjøre?

Besvart 07.03.2019 11:15
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Jeg forstår at du blir lei deg. 

Det er vanskelig å takle når noen reagerer med å bli sur, stressa og at personen tillegger, eller kommer med forklaringer, som ikke er sanne; "Du gjør dette fordi du ..."

Du skriver at din far har i det siste har blitt sur. Kanskje er det ting han strever med. 

Du kan snakke med din far om dette. Du kan si at det er noe viktig du vil snakke med han om. Sikre deg at dere har god tid og at dere ikke blir forstyrret.

Så kan du starte med å si hvor snill han er og hvor glad du er i han eller noe annet fint. Deretter kan du si at det er noe du vil si, og at håper han vil lytte til deg og at han ikke avbryter deg.

Så kan du forklare hva du tenker og føler når du opplever ham som sur og stresset. Vis med eksempler; "Når jeg glemte gymbagen sa du at jeg ikke bryr meg om noe, at jeg ikke gidder skole, lekser og trening. Jeg glemte bare gymbagen. Det gjør at jeg føler meg utilstrekkelig/ikke flink nok/ osv. og da blir jeg lei meg." Du kan si at han ikke kan komme med slike påstander for de er ikke sanne. De er ubegrunnede, det er overdrivelser, tatt ut av sammenhengen og det oppleves negativt. Kanskje kan du også si noe om at du synes at han er mer stresset nå enn tidligere? Han kan likevel ikke la sitt stress gå ut over deg. Det blir feil.

Hvis det er vanskelig å snakke med han, kan du kanskje la ham lese hva du har skrevet og svaret her, at det blir lettere?

Hvis man snakker ut hva fra man selv tenker og føler, forklarer man egne opplevelser av en situasjon.

Det er også fint å stille åpne spørsmål; Hva mener du om dette? Har du noen tanker om dette? Hvordan kan vi løse dette? Hvordan kan vi få det bedre sammen? 

Det å gi hverandre fine komplimenter, si hva den andre er god på/gjør bra/er flink til, skaper en god tone. Da er man positive og løfter fram det som er bra. Det kan gi en positiv kommunikasjon.

Gode ting å huske på når man snakker sammen er respekt for hverandre som de to forskjellige personene man er, tillit; tenke at den andre vil det beste og likeverd; at begge er likeverdige som mennesker. 

 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å forklare så mye.  

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning