Hopp til hovedinnholdet

Kan man ta med seg barnet ut av landet uten at begge foreldre er enige?

 

Spørsmål
Hei.

Tanta mi er norsk, har en samboer som er fransk/spansk, og de har et barn sammen. Han har ikke norsk pass, men det har barnet. Kan han stikke av med henne ut av landet, bare rømme liksom??

Tanta mi og han krangler hele tiden. De fucker opp hverandre hele tiden.. Det hender at hun slår, og ahn slår tilbake. Hu har fått en del blåmerker, men hu slår jo også, men mer sånn "kvinnfolk-slåing". Hu kaster som regel langkosten på han og kaster hårføneren etter han.

Hvem av dem er lovbrytere egentlig??!!

Han truer med å kaste dem ut av huset, for det er "hans" hus, slev om hu bidrar med diverse regninger/husleie. Kan han bare kaste de ut??!!!..

Hva skjer hvis det skjer a??!!!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Ut fra opplysningene du gir forutsetter jeg at tanten din og samboeren hennes har felles foreldreansvar for barnet sitt. Samboeren har da ikke lov til å flytte med barnet til utlandet uten tanten din sitt samtykke. Han har i utgangspunktet lov til å ta med barnet på korte utenlandsopphold, som for eksempel ferie. I de tilfeller man er redd barnet ikke vil komme tilbake, kan man gjennom retten få et utreiseforbud for barnet. For å sikre at utreiseforbudet får virkning, kan retten beslaglegge barnets pass.

Utgangspunktet er at det er ulovlig å utøve vold mot en annen person. Dermed er begge i utgangspunktet lovbrytere. Dersom du tror foreldrenes slossing er så alvorlig at det går utover barnet, kan du ta kontakt med barnevernet i din kommune.

Hvis samboeren til tanten din eier huset har han mulighet til å be dem flytte. Han har likevel flere plikter overfor barnet de har sammen. Han har blant annet plikt til å betale barnebidrag når foreldrene ikke lenger bor sammen. Dersom særlige grunner taler for det kan tanten din få bruksrett over boligen dersom de flytter fra hverandre, selv om den tilhører samboeren.

Vennlig hilsen
Juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning


Quiz: Hva vet du om dine klagemuligheter?

Hvem kan du klage til dersom du vil klage på en vare eller en tjeneste, og butikken ikke vil gjøre noe?