Hopp til hovedinnholdet

Venninna stjeler fra meg. Anmelde henne?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et problem. Bestevenninnen min stjeler fra meg. Hun har stjålet en hel del verdisaker og penger fra meg, og ikke minst familien min. Hver gang hun er på besøk, er det noe som er borte. Hun er utrolig bortskjemt, og får masse penger, hele tiden, hun har alt hun noen gang kan ønske seg, og fortsatt så stjeler hun. Hun er ellers en ganske dårlig venn, hadde det ikke vært for at vi hadde det så gøy når vi faktisk hadde det gøy, hadde jeg ditcha henne for lengst. Men i hvert fall,.. Jeg har konfrontert henne, og hun nekter alltid! Til og med når jeg finner tingene hjemme hos henne, finner hun på en unnskyldning, og jeg føler meg så utrolig lite respektert... Hun har stjålet minst et par tusen til sammen fra meg/familien min. Skal jeg anmelde, og hva skal jeg gjøre? En periode sluttet jeg å ta henne med hjem, men da stjal hun faktisk lommeboka mi som lå i skolesekken, i løpet av skoletida. Jeg skjønner ikke hvorfor. Jeg har begynt å gjemme alle pengene mine, og jeg lar henne aldri være alene hos meg, men hun finner alltid en måte å få med seg ting på. Hun nasker også i butikker, og hun er utrolig god til å smyge ting ned i lommene uten at vakter/kameraer ser det. Hun har gjennom årene sikkert stjålet ting for flere tusen kroner fra meg også. Jeg aner ikke hvordan jeg skal stoppe henne?! I starten, da jeg fant ut om at hun gjorde det, ville jeg få henne til å slutte til hennes eget beste, men nå vet jeg ikke lenger...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei

 

For mange er det uforståelig at dere fortsatt kan være bestevenner når du ikke kan stole på henne. Kanskje gjør du henne også en ”bjørnetjeneste” ved at hennes tyveri fra deg ikke får noen konsekvenser?  Nå har hun jo mange bevis på at hun ikke mister deg som venn likevel…

 

Å stjele i butikker kan få alvorlige følger – særlig dersom hun er over 15 år. En dag blir hun trolig tatt og da vil et lovbrudd få følger for politiattesten som igjen kan få følger for utdanning, innreise i andre land osv.  Du bør også være klar over den risiko du utsetter deg selv for, ved å være sammen med henne når hun stjeler. Hvis du vet uten å si fra, kan du også få trøbbel.  Er det noen voksne du kan snakke med om dette? Det er selvfølgelig en risiko for at du mister et vennskap hvis du ”sladrer” til noen, men håpet er jo at hun etter hvert vil innse at din ”varsling” var en hjelpende hånd fra din side.

  

Ønsker du en samtale med henne sammen med en voksen, kan du foreslå at dere skal kontakte konfliktrådet og få med en megler herfra. Alle i konfliktrådet har taushetsplikt. Du finner det konfliktrådet du tilhører på vår hjemmeside  www.konfliktraadet.no  Kanskje kan det bli en samtale som både bevarer vennskapet, samtidig som din venninne skjønner alvoret med å begå lovbrudd.

 

Hilsen konfliktrådet i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning