Hopp til hovedinnholdet

Sliten av foreldrekrangel

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er kjempe lei av og bo hjemme, mamma og pappa krangler hele tiden, jeg blir så sliten, og jeg er veldig følsom, og begynner lett og gråte og når dem krangler skjelver jeg, har dere tips til hva jeg kan gjøre for og få en stopp på dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 13

Det er lett å forstå at mammas og pappas krangler sliter på deg. Du sier du er veldig følsom, - i tillegg er du også i en følsom alder, hvor hormonene herjer og det kan kjennes som å være på berg-og-dal-bane følelsesmessig. Noe av følsomheten din vil etterhvert endres når puberteten ikke herjer så mye med deg. MEN, - fortvilelsen din  over foreldrekrangling tar jeg likevel på alvor.

Du ber om tips for å stoppe kranglene. Jeg kan gi deg noen mulige veier å gå, men uten at jeg kan garantere at alt løser seg.

 

1) Skriv et brev eller kort til mamma og pappa hvor du forteller hva kranglene deres gjør med din livskvalitet, fortell helt konkret om tårene og fortvilelsen din, eventuelt søvnvansker, manglende konsentrasjon etc. Be om at de som par søker hjelp for problemene sine på et familievernkontor (www.bufetat.no/familievernkontorer der finner du det som er nærmest der dere bor). Kanskje du også kan bli med, med en gang eller etterhvert?

2) Hvis du er redd for at de skal skille seg, fortell dem det. Du kan ikke velge for dine foreldre, men du kan si fra om virkningene det har på deg.

3) Gå ut av situasjonen - marker tydelig at dette orker du ikke.

4) Foreslå for dine foreldre at du kan gi et tegn (ringe med en klokke, vifte med et rødt flagg) som betyr SKJERP DERE/STOPP hvis du ikke orker å si STOPP.

5) Vis dem din mail til ung.no og mitt svar.

 

Noen ganger trenger foreldre å bli påminnet om at de er foreldre og har ansvar for den virkningen deres atferd har på barna - spesielt når de er oppslukt av en krangel som har med at de er mann og kone. Derfor kan du se om du vil bruke noen av rådene ovenfor. Hvis de ikke vil høre på deg og du opplever at deres væremåte sliter veldig på deg, kan du kanskje si til dem at hvis de ikke skjerper seg vil du ta kontakt med barnevernet?

Jeg legger ved et par artikler, som det kanskje kan være nyttig for deg å lese.

Lykke til - til deg og foreldrene dine.

 


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra