Hopp til hovedinnholdet

Er så redd og bekymret for krig!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg så netopp på nyhetene og ble utrolig redd og bekymret. Jeg fikk høre at nord korea vil starte atomkrig og at det kanskje blir krig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Skal jeg bare sitte her å vente på krig? Jeg klarer ikke tenke på noe annet. Og sør korea sier at denne gangen tror de at det er mer alvorlig enn det noen gang har vært. Vær så snill hjelp meg men vær ærlig med meg selv om jeg er så redd som jeg er. Takk for det dere gjør<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Det er fint at du følger med på nyheter og det som skjer i verden. Men, siden du blir så redd når du får for mye informasjon om urolighetene, krig og det som er skremmende i verden så kan det være at du trenger å ta en pause fra det du leser og ser på nett.

Når du ser på nyheter eller filmer med krig og vold så reagerer kroppen din som om det er virkelig. Det setter igang en del kroppslige reaksjoner som kan gjøre deg redd og engstelig. Det er kanskje en av grunnene til at du er så redd nå.

Krig er det i flere land og mange blir utsatt for vold. Men når du ser og leser om dette i nyhetene så blir det veldig vanskelig for deg å skille mellom hva som er virkeligheten for deg her og nå, selv om du ikke er utsatt for dette. 

Prøv å begrense deg selv i forhold til å lese og se nyheter eller filmer om krig og vold. Du kan kutte ned på hvor mye tid du bruker på å se på nyheter om krig hver dag. Eller du kan kutte helt ut å se på nyheter om krig for en lengre periode. Da kan kroppen din få seg en pause og få roet seg ned. Da kan det være lettere for deg å tenke på en annen måte og ikke være så redd.

Jeg vil anbefale deg å bruke psykologisk førstehjelp til å roen ned den redde følelsen du har. Legger en artikkel om dette under svaret. Prøv å jobbe med tankene dine. Hva er positivt i verden. Hvordan kan du gjøre for å få det bedre. Hva er bra her og nå for deg. Tenk over dette og skriv det ned. Les artikkelen "Kaos i hodet og følelser som koker?"

Det er også fint om du kan snakke med andre om hva du føler og er redd for. Snakk med trygge voksne du kjenner. Det kan være foreldrene dine, en lærer, helsesøster på skolen eller andre du kjenner.

Ønsker deg lykke til og alt godt. 

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred