Hopp til hovedinnholdet

Redd for verdenskrig

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Mtp Syria, USA og Russland nå, er jeg mildt sagt JÆÆÆVLIG redd for at det skal eskalere til en 3rd verdenskrig.. vil ikke gå rundt å være bekymra hele tiden, å dette ødlegger dagene mine, for jeg klarer samtidig ikke slutte å sjekke VG og andre medier.. hva skal jeg gjøre? Trenger jeg å frykte dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke vanskelig å skjønne at du blir bekymret over det som skrives om situasjonen i Syria. Jeg blir også bekymret og det tror jeg svært mange andre blir også. Usikkerhet og uro fordi Trump fører utenrikspolitikk gjennom Twitter og det trues med krigshandlinger med tidsfrister før bombing skal finne sted. Samtidig så leser og hører jeg de som har god politisk innsikt si at dette er et politisk spill og de ikke er redde for at dette skal utvikle seg til en ny verdenskrig. Det roer meg ned, selv om noe uro naturlig nok blir igjen. Og det er fortvilende at vi ikke kan gjøre så mye med situasjonen.

Det siste gjør at det er viktig hva du gjør for å begrense din uro. At du bekymrer deg gjør ikke noe med situasjonen i Syria og går bare ut over deg og kanskje din familie og venner som sikkert merker at du ikke har det så bra som vanlig. Jeg er sikker på at om du bestemmer deg for å lese mindre om situasjonen I VG eller på Internett, for eksempel å bare se på nettet en gang på tidlig kveld (ikke rett før du legger deg) så vil du greie det. Kanskje du må kikke tre ganger de første dagene, før du kan komme ned til en eller to daglige oppdateringer? Jeg vet at det er en nær sammenheng mellom bekymringer og hvor mye vi oppsøker nyhetsmedier. Jo mer du gjør det, desto mer bekymret blir du.

Snakk med foreldrene dine eller andre voksne om din uro. Det hjelper alltid å dele slike ting, da blir du ikke alene med uroen din.

Jeg skrev litt om det å håndtere terrorfrykt på ung.no sin side i fjor. Der skrev jeg om å håndtere bekymringer om terror. De rådene kan også benyttes i forhold til frykt for krig. De finner du ved å klikke her

Men som sagt, det er helt naturlig at du er mer bekymret. Om du greier å tenke at dette er politikk og at hverken USA eller Russland er interessert i en storkonflikt greier du kanskje å få mer kontroll med urotankene.

Hilsen Atle Dyregrov (psykolog)

Senter for Krisepsykologi i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred