Hopp til hovedinnholdet

Jeg er livredd for terror og vet ikke hva jeg skal gjøre  

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal til Nice i sommerferien, og de siste årene har det vært en del terrorangrep akkurat der. Jeg skal dra med besteforeldrene mine, og de vil gjerne ta tog, og se mange ting der det gjerne er mange folk. Jeg kjenner jeg for vondt i magen og blir ordentlig kvalm bare av tanken på det. Jeg er livredd for terror og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for at du skriver inn til oss. 

Du skriver inn til oss fordi du har mange bekymringer rundt ferieturen din til Nice, fordi du er veldig redd for terror og Nice er en by som har vært utsatt for nettop terrorangrep. Du skal reise med besteforeldrene dine, og de ønsker å bruke tid i Nice på å være på steder der mange mennesker samles. Du kjenner deg kvalm og får vondt i magen når du tenker på dette, og ud vet ikke hva du skal gjøre.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan denne ferien får deg til å tenke og føle. Snakk med foreldrene dine, og snakk med besteforeldrene dine. På denne måten slipper du å stå med frykten din alene, og du vil få støtte både i forkant av og under turen. Du kan også snakke med helsesøster på skolen om frykten din, og få støtte fra henne eller han.

Jeg synes at du skal reise på denne turen. Sjansen for at dere vil utsettes for et terrorangrep er svært liten. Det er slik at når man blir redd, så overstyrer denne følelsen de andre følelsene i hjernen. Dette gjør at frykten din opptar mye plass. Når det gjelder terrorfrykt, så er denne trusselen ikke noe du kan kontrollere. For mennesker som frykter ting som er utenfor ens kontroll, er det mest hensiktsmessige å forsøke å distrahere seg eller å lære seg strategier slik at man ikke tenker på det man frykter. 

Jeg legger ved noen artikler der du vil få gode råd om hvordan du kan forholde deg til terrorfrykt. Du kan lese dem ved å trykke her, her og her. Jeg anbefaler deg å lese gjennom disse som en del av forberedelsene dine til ferieturen din, jeg tror du kan ha god nytte av å lese artiklene.

Jeg ønsker deg lykke til, og jeg håper at du får en fin ferie med gode minner.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Katastrofer i nyhetsbildet

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Når en alvorlig hendelse skjer, vil det i dagene etter hendelsen være disse nyhetene som får størst oppmerksomhet i mediene. Det er ofte sterke bilder og beskrivelser som blir presentert.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred