Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg boikotte eller bidra p

Jente 18 år
 

Spørsmål

Organisasjonen som skal motta pengene fra årets OD-dag har skapt mye reaksjoner. Går på vgs og er usikker på om jeg skal boikotte eller bidra. Vil pengene være med på å støtte én av sidene i palestinakonflikten, altså palestinerne ovenfor jødene? Eller er det bare ment for å hjelpe palestinsk ungdom, uten at det tar noe politisk standpunkt i konflikten? Ønske veldig gjerne svar på dette før 1. november, da OD dagen er.

Besvart 15.10.2018 19:32
 

Svar
Hei, jente 18!

Så flott at du engasjerer deg, og at du stiller spørsmål til OD som organisasjon. 
I forkant av årets OD-aksjon har det vært noen uenigheter, knyttet til politikk og ulike syn på saken - Jeg forstår derfor at du blir forvirret.

Det som er viktig å huske på er at Operasjon Dagsverk har bred støtte i elevtinget, i kunnskapsdepartementet og øvrig politisk ledelse. Dette betyr at dette er en organisasjon som man skal kunne forvente å stole på/ta seriøst. 

I forkant av årets OD sendte MIFF (Med Israel For Fred) ut et kjedebrev til flere skoler i Norge, og det er også her misforståelsene/forvirringen har oppstått. OD har selv valgt å svare punktvis på alle anklagene, så jeg anbefaler deg virkelig å lese svarene deres HER

At ungdom i Palestina er valgt til årets organisasjon, handler altså ikke om å ta et politisk standpunkt eller "velge side", men det handler om at:
"Både Israel og Palestina har alt å tjene på at palestinsk ungdom får bearbeidet sine traumer og blir opplært i ikke-voldelig samfunnspåvirkning. For oss handler dette om at alle fortjener en rettferdig sjanse i livet, uansett om du kommer fra Palestina, Israel, Norge, eller noe annet sted i verden. Sammen bygger vi global rettferdighet og fred"

Jeg håper du ble litt klokere av svaret.

Dersom du fortsatt ikke er helt sikker i din sak, er det ingenting i veien for at ikke deltar i årets aksjon. Dette skal være ditt personlige valg. Kanskje har du en annen hjertesak, eller noen andre du ønsker å støtte? Det aller viktigste er at ungdom engasjerer seg, med eller uten OD. 

 Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er Operasjon Dagsverk?

Operasjon dagsverk (od.no)

Operasjon Dagsverk, også kjent som OD-dagen er en solidaritetsaksjon for, av og med ungdom som arbeider for å hjelpe mennesker i land som trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred