Hopp til hovedinnholdet

jeg føler hele tiden en trang til å stjele noe hver gang jeg er ute..

 

Spørsmål
Hei, jeg er en 18 år gammel jente. jeg føler hele tiden en trang til å stjele noe hver gang jeg er ute. enten det er i en butikk eller rett å slett på treningsstudioet i garderobene. jeg har ikke kjempe dårlig råd, eller ønsker å stjele, men jeg klarer ikke å la være. jeg har blitt tatt noen ganger, men fikk ikke noe pes fordi jeg var under 15. hva skal jeg gjøre med problemet?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.
Flott at du tar kontakt!
Når det gjelder din frykt for å ikke kunne slutte å stjele, tenker vi at du har kommet et stykke på vei når du innrømmer det. Belønn deg selv for det.

Det som ofte skiller vanlig nasking fra kleptomane er at de som er kleptomane stjeler gjerne ting de ikke trenger.

Vi håper du kan ta fatt i problemet ditt og rett og slett slutte med stjelingen. Trenger du hjelp til dette, kan du snakke med helsesøster ved skolen din om det eller legen din, da kan du også få henvisning til terapeut om du føler at det blir for tøft å klare det helt selv.

Det er verdien av det du tar som avgjør om du gjør deg skyldig i naskeri eller tyveri. Naskeri er en forseelse og tyveri er en forbrytelse. Dersom man har stjålet noe av mindre verdi, ca et par tusenlapper så regnes det som naskeri. Har man stjålet noe av større verdi vil det som regel være tyveri. 3000 kroner regnes som et grensetilfelle. Det blir opp til politiet å avgjøre om lovbruddet skal defineres som naskeri og tyveri, og dette vil igjen ha betydning for hvordan straff man kan få. Av straffeloven § 391a følger at straffen for naskeri er bøter eller fengsel inntil seks måneder eller begge deler. Av straffeloven § 257 følger at tyveri straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.


Vennlig hilsen
juristen. ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om chatting?

Hvis du chatter med noen du aldri har møtt, når kan du være sikker på vedkommenes identitet?