Hopp til hovedinnholdet

Jeg er avhengig av piller, men må stjele for å få tak i dem

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter mye. Jeg er veldig avhengi av piller. Så mye at jrg ikke har råd til dem sånn at jeg må stjele. Jeg sliter mye med selvtillit og hvordan jeg ser ut. Bruker mye slankepiller, avføringsmidler osv... hva skal jeg gjøre? Jeg får hjelp til det jeg sliter med bare ikke stjeling. Tørr ikke å Si det til noen. Hva skjer om jeg blir tatt?? Kan det havne på rullebladet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Det er trist å lese at du har det så vanskelig. Du har havnet i en situasjon som gjør at du bruker avføringspiller og slankepiller. Men du har ikke penger til å kjøpe selv og må dermed stjele det.

Det er bra at du får hjelp til å håndtere mye av det du sliter med. Det er viktig at du er ærlig med de som hjelper deg slik at de kan gi deg riktig hjelp.

Du er under den kriminelle lavalder som er 15 år. Det betyr at du ikke kan pågripes eller fengsles. Men du kan likevel bli tatt med på politistasjonen og det du har gjort kan få konsekvenser for deg.

Som regel har politiet en bekymringssamtale med deg og foreldrene dine hvis du har blitt anmeldt for å stjele. Videre kan saken din tas til konfliktrådet. Der snakker man om hvordan man skal løse saken og hva straffen kan være. Resultatet kan for eksempel være at man må gjøre opp for seg til den butikken man har stjålet i.

Hvis du blir anmeldt eller straffet for å ha stjålet i en butikk vil det antakelig ikke havne på rullebladet ditt når du er under 15 år. Her kan du lese mer om hva som kommer på rullebladet.

Jeg forstår at du synes det er skummelt å si at du stjeler til noen, men jeg synes du skal det. Du kan sikkert si det til de som hjelper deg uten at mamma og pappa får vite det. Det viktig at du også får hjelp til å slutte å stjele!

Håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kort om selvtillit og selvfølelse

Gutt (colourbox.com)

Selvtillit og selvfølelse er to begrep som ofte blir brukt om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke nødvendigvis etter det andre.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet