Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble tatt for nasking, men vet ikke om jeg er anmeldt for det.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig nervøs om dagen og håper du kan svare meg på dette spørsmålet! Sommeren i fjor ble jeg tatt i å naske på butikken, var bare en ting til 30 kr, men nasking er nasking.. Butikksjefen sa jeg skulle slippe anmeldelse så lenge en av mine foresatte ringte han, slik at han viste at de hjemme viste hva jeg hadde gjort. Min far ringte og butikk mannen sa alt var ok, og ingenting mer skjedde. MEN jeg er redd han kanskje anmeldte meg uten at vi fikk vite det, selv om det ikke var avtalen! jeg har ikke hørt noe fra noe politi, eller fått noe skriv, så jeg vet ikke hva jeg skal tro :( Jeg reiser til USA nå i sommer som utvekslingsstudent, og jeg vil ikke at dette skal ødelegge for meg.. men siden jeg ikke har hørt noe, så er vel alt "glemt"? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Straffeloven har bestemmelser om foreldelse av straffeansvar. Lengden på foreldelsesfristen varierer ut fra hvor alvorlig lovbruddet er. For nasking, som er en forseelse med strafferamme på bøter eller fengsel inntil seks måneder, er fristen to år. Dette vil si at du ikke lenger kan straffes når det har gått to år fra den dagen du ble tatt. I prinsippet kan butikksjefen derfor vente en god stund før han eventuelt anmelder deg.

 

I praksis vil det derimot være mest hensiktsmessig at en anmeldelse leveres så snart som mulig etter det begåtte lovbruddet, da tidsforløpet kan ha betydning for politiets etterforskning og bevisvurdering. Siden du ikke har hørt noe mer tror jeg du kan regne med at butikksjefen var tilfreds med den løsningen dere avtalte, og at han ikke har anmeldt deg. Dersom du ønsker å vite dette helt sikkert kan du ta kontakt med politet og spørre om det er registrert en anmeldelse.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om forskning?

Har ung.no artikler om forskning og ungdom?