Hopp til hovedinnholdet

Jente ønsker å hjelpe gutt som er mye alene

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en gutt i klassen min som er innvandrer i Norge. Han er ganske mye alene, og for å være ærlig synes jeg klassen har tatt han dårlig i mot. Men det var en dag jeg satt og snakket med han, og vi kom inn på noen fraværsdager han har i fra forrige uke. Da sa han at han hadde vært borte i tre dager pga noe rasistisk en lærer hadde sakt til han. Jeg fikk utrolig vondt på han sine vegne. Jeg spurte om han ønsket at jeg skulle snakke med kontaktlæreren vår, men dette var noe han ikke ønsket. Burde jeg fortelle det til kontaktlæreren uansett? Jeg synes ikke at noen skal ha det så ille at de ikke tørr å gå på skolen pga noe en lærer har sakt.. Så lurte jeg på hva jeg kan gjøre for at guttene skal ta han bedre i mot og inkludere han? Jeg prøver så godt jeg kan, men jeg tror ikke han er så interessert i å høre på "jentesnakk" om du skjønner:) På forhånd, tusen takk for at du tok deg tid til å svare. Jeg setter utrolig stor pris på det!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du bryr deg! Det er kjempeviktig!
Kan godt hende at denne gutten ikke er så interessert i "jentesnakk" som du kaller det, men jeg er sikker på at han likevel setter pris på å bli sett og snakket til av medelever. Det å bli ignorert og oversett er det verste av alt, nesten verre enn direkte mobbing sier mange. Det kan hende at det at du viser han oppmerksomhet ved å snakke med han, bare litt, gjør at andre også åpner øynene litt mer. Eller så kan man jo tenke seg at dersom du snakker med noen av guttene i klassen, om du kjenner de ganske godt, så kan det hende at de blir mer oppmerksomme på han de og. Kanskje de tenker at han har noen å være sammen med, eller at de ikke vil bry han eller no? Det er ikke godt å si.

Når det gjelder den læreren som uttalte seg rasistisk, så er det strengt forbudt (på skolen), og jeg tenker at det kan være verdt å si ifra til noen. Alle elever har i følge opplæringsloven §9a krav på et godt fysisk og psykososialt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Noe rasisme ikke gjør! På den annen side har han sagt at han ikke vil at du skal si noe, så det kan være et overtramp mot han å gjøre det likevel. Vet du hva som ble sagt? Og på hvilken måte? Er det mange innvandrere på skolen din? Er det noe som kan spores tilbake til denne gutten, eller kan du evt. ta det opp med en lærer, sosiallærer eller rektor på et mer generelt grunnlag?

Kanskje kan du prøve å ta det opp med gutten igjen og høre om dette er noe han har opplevd før. I så fall er det veldig viktig at det bringes videre!

Jeg ønsker deg masse lykke til! Send oss gjerne en oppdatering på hva du valgte å gjøre med saken, og hvordan det går!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering