Hopp til hovedinnholdet

Blir nektet inngang på utested

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært i konflikt med en vakt på et utested, etter at jeg beskyttet meg selv når han overrumplet meg, så valgte han å stenge meg ute fra alle utesteder på hele byen. Hver gang jeg prøver å gå ut, så følger han etter meg og nekter meg adgang. Er dette noe en vekter har rett til å gjøre? Altså å stenge noen ute fra alle utesteder på ubestemt tid? Det har altså gått over 6 måneder nå også. De har også tatt et fotografi av meg, og har dette på en personlig vaktgruppe, som de ser på for å identifisere meg når jeg prøver å komme inn. Er dette noe brudd på personvern? Det er jo absolutt en faktor fra en personlig vendetta som vakten har mot meg, og ikke noe mot min oppførsel.

Besvart 04.10.2018 20:30
 

Svar
Hei

Når det gjelder spørsmålet om utestedene kan nekte deg inngang, så kan et utested selv velge hvem det vil slippe inn, så lenge det ikke fører til diskriminering av "etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn", jf. diskrimineringsloven § 4. Hvis du f.eks. har sloss inne på en uteplass, og uteplassene nekter deg adgang på bakgrunn av dette, anses ikke dette som usaklig diskriminering. Dette er noe uteplassene kan gjøre i kraft av sin private eiendomsrett.

At det er et bilde av deg i en lukket gruppe for vakter ved utestedene vil trolig heller ikke bli sett på som et brudd på personvernet.

Hvis det er slik at vakten følger etter deg og gjør livet ditt vanskelig i et slikt omfang at dette kan beskrives som hensynsløs eller plagsom adferd, kan dette være et brudd på straffeloven § 266. Du må i så fall anmelde forholdet til politiet. Det skal imidlertid en del til for at vakten blir straffet for dette.

En mulighet for deg kan være å kontakte eierne av utestedene og forklare situasjonen din, og forsøke igjen å slippe inn på utestedene.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du opplevd utelivsdiskriminering?

Dørvakt holder opp hånda (colourbox.com)

Å nekte noen inngang på et utestedet på grunn av etnisk bakgrunn, seksuell legning eller nedsatt funksjonsevne er ulovlig - derfor er det viktig at du tørr å si ifra.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering