Hopp til hovedinnholdet

Jeg jeg bor her i Nordland. Jeg skal flytte i nærheten av Oslo.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg jeg bor her i Nordland. Jeg skal flytte i nærheten av Oslo. Jeg er redd for å bli diskriminert pga dialekta mi. Jeg hadde en venn han sa at de som bodde der var frekke og ikke likte dialekta så han bestemte deg å endre det. Jeg vil ikke endre det, men samtidig er jeg redd for at lærerne skal være frekk. Jeg skal begynne på vidregående der og har egn ikke lyst, men foreldrene mine har fått jobb der. Jeg klarer ikke å sove om natten og har vondt i magen av å tenke på at jeg skal bli diskriminert eller. OE sånnt. Mest redd for at lærerne skal gi meg urettferdige karakterer. Hva skal jeg gjøre? Vet ikke om spørsmålet mitt tilhører het, men men......

Besvart 02.02.2019 17:30
 

Svar
Hei jente 16 år

Det er forståelig at det kan virke litt skummelt og skremmende å flytte til an annen by. De fleste av oss knytter oss til det stedet vi er oppvokst. Samtidig åpner jo en slik flytting opp for at du vil treffe mange nye mennesker og få nye opplevelser og venner.

Det høres også ut som denne gutten du nevner har gitt deg et dårlig inntrykk av hvordan du vil bli tatt imot i Oslo. Da er det bedre at du tenker - "hvorfor i alle verden skal det i så tilfelle skje med meg også"- hva er sannsynligheten for det liksom?

Oslo er en by med mange nasjonaliteter, dialekter og språk. For 30-40 år siden var det kanskje et problem å flytte til Oslo og snakke en annen dialekt. Men i dag tror jeg ikke det skal være noe problem. Snarere tvert imot kan det være at mange liker å høre andre dialekter.

Lærerne skal du i hvert fall ikke tenke negativt om. Mange lærere kommer også fra andre deler av Norge og de er nok absolutt tolerante og synes det er kjekt med andre dialekt i klasserommet.

Jeg råder det til å senke skuldrene, tenke positivt og glede deg til de mulighetene som flytting til Oslo innebærer.

Jeg ønsker deg det aller beste og lykke til. 

Ps. på den nye skolen din er det nok en helsesykepleier som du kan ta kontakt med dersom du får behov for å snakke med noen.

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diskriminering?

Hånd mot vindu(colourbox.com)

Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap, og ikke et ønske om å behandle folk forskjellig.

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering