Hopp til hovedinnholdet

Jente utsatt for trusler og vold av familien i Saudi Arabia

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg vil gjerne hjelpe ei jente på 19 som jeg har kontakt med på et forum. Hun ble tvunget av familien sin til å reise fra Canada til Saudi Arabia. Hun er fra Saudi Arabia, men studerte i Canada. Foreldrene har funnet ut at hun er homofil, har hatt kjæreste og har gått uten hijab, de banker og truer henne med straffene hun kan få, som pisking og død. Hun har blitt fratatt passet sitt og kommer seg derfor ingen steder. Er den noen jeg eller hun selv kan kontakte for å hjelpe henne?

Besvart 05.03.2019 14:07
 

Svar
Hei

Takk for henvendelsen. 

Det er kjempefint at du vil hjelpe din venninne. 

Saudi Arabia er dessverre er land med svært innskrenkede rettigheter for kvinner. Blant annet har landet et verge-system, der kvinner er underlagt et mannlig familiemedlem. Det innebærer at kvinnene gjennom hele livet trenger vergens tillatelse til å skaffe pass, reise utenlands, gifte seg eller slippe ut av fengsel. Det er derfor veldig vanskelig for kvinner å få hjelp hvis de er utsatt for vold av familien. 

Det beste for din venninne er å reise ut av landet og søke asyl i et annet land. På grunn av mangel på bevegelsesfrihet og vergesystemet er det veldig vanskelig å rømme fra familiene. Hvis hun klarer å komme i kontakt med en FN-organisasjon, for eksempel UNHCR som er FNs Høykommissær for flyktninger, kan det tenkes at de kan hjelpe. UNHCR kjenner godt til kvinners stilling i Saudi Arabia. Hun kan også kontakte andre frivillige organisasjoner, som for eksempel Røde Halvmåne. Dessverre blir kvinnelige aktivister fengslet eller stoppet på annen måte når de kjemper for kvinner rettigheter i Saudi Arabia. Derfor er det nok vanskelig å få hjelp fra lokale organisasjoner. Myndighetene i landet bør hun nok ikke stole på.

Ettersom hun ikke er norsk statsborger er det dessverre ikke så mye norske myndigheter kan gjøre. Antagelig er det ingen som kan hjelpe henne med mindre hun klarer å rømme landet og komme i kontakt med FN-systemet. 

Jeg beklager at jeg ikke kan være til mer hjelp. 

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering