Hopp til hovedinnholdet

er det lov å være rasist i Norge?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Er det lov å være rasist-(isk) i Norge? Kan man straffes ved norsk lov ved å ha rasistiske meninger å bruke ytringsfriheten til å snakke i offentligheten om dette? Er organisasjoner for rasisme lovlige i Norge? Jeg har hvertfall forstått det slik at det er null toleranse for slikt i Norge. Jeg reagerer faktisk litt på dette med at det finnes flere organisasjoner mot rasisme, men ikke motsatt. Jeg syns ikke rasisme burde være tabu i Norge, jeg syns alle burde få bruke ytringsfriheten slik de vil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I Norge står ytringsfriheten sterkt, og det er lov å ha de meninger som man vil. Du har således også lov å være rasist, og ikke minst snakke offentlig om dette. På den andre siden finnes det flere bestemmelser om at det ikke er lov å diskriminere, hverken på grunn av blant annet kjønn, rase, etnisitet, seksuell legning. Dette gjelder f.eks i ansettelsesforhold, og slike momenter ikke kan vektlegges fra arbeidsgivers side.

 

Det finnes flere grupper som er for rasisme. Grunnen til at det ikke er så mange, eller at du ikke har hørt om dem, er nok fordi, som du skriver, at det er lite akseptert med rasisme i Norge, og slike grupper ikke blir sett på med blide øyne.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering