Hopp til hovedinnholdet

Trenger politiet rettslig kjennelse for å ta bilde av legitimasjonen min?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Da jeg demonstrerte i oslo stoppet politiet oss, vi hadde demonstrert ulovlig, de slo jernring rundt oss. Vi ble ført i gjennom en sirkel hvor vi ble ransaket. Vi fikk pålegg mot å bevege oss innenfor et område før klokken var 18.00 derfor tok de bilde av meg og legitimasjonen min. Jeg spurte om de hadde rettslig kjennelse. Jeg fikk ikke svar de bare dyttet meg inn til veggen. Jeg spurte igjen. Da fikk jeg til svar: Ja det har vi. Jeg spurte om jeg kunne få se den. Jeg fikk ikke noe svar, de nappet legitimasjonen min til seg tok bilde av den. Etterpå ble jeg sendt videre får å få pålegget. Spørsmålet er altså, har politiet rett til å ta bilde av meg og legitimasjonen min. Uten min tilatelse? Å om de har rettslig kjennelse, har jeg da krav på å se den?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Politiet trenger ikke rettslig kjennelse for å ta bilde av eller notere ned personalia. Det følger av politiloven § 8 at politiet kan innbringe personer som ikke oppgir "navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel når politiet forlanger det, eller som gir opplysninger herom som det er grunn til å tvile på riktigheten av."

 

Her var du altså heldig, politiet kunne ha tatt deg med til politistasjonen i medhold av politiloven § 8 dersom du ikke hadde gitt dem legitimasjonen din. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering