Hopp til hovedinnholdet

Generelle spørsmål om førstegangstjeneste.

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg viste ikke hvor kunne jeg plassere mitt spørsmål, så jeg plasserte den her :) 1_Hva vil det si å vare tjenstedyktig på sesjon? 2_ hvordan vil jeg bli automatisk innkalt til sesjon? 3_ når skjer det? 4_ jeg har hørt at man må gjennomføre en legeskjekk før man blir innkalt er det riktig? hva ser legen mest på? 5_ hva er dimmepenger? og hvor mye kan man få i dagpenger og dimmepenger? 6_ jeg har hørt at forsvart kan dekke mine faste utgifter hjemme er det sant? og hva slags utgifter kan forsvaret dekke? skjer det etter at jeg er ferdig på hæren eller mens jeg er i hæren? Tusen Takk for svaret :))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei! 

1. Å bli kjent tjenestedyktig på sesjon, betyr at du har god nok helse sett opp mot Forsvarets krav. Det vil si at du er funksjonsfrisk, og ikke har noen diagnoser eller helseplager som er diskvalifiserende. Når du er på sesjon blir du undersøkt av en lege, og du får på samme dag vite om du er tjenestedyktig. 
 
2. Så lenge du er norsk statsborger og bosatt i Norge blir du automatisk innkalt til sesjon. 
 
3. Sesjon del 1 får du i posten det året du fyller 17 år, som regel på høsten. Dette er et skjema (en egenerklæring) som du skal fylle ut på Internett. Hvis du går videre, blir du innkalt til sesjon del 2, som regel det siste året du går på videregående. Dette er et personlig oppmøte på et av Forsvarets sesjonslokaler, der du bl.a. blir undersøkt av en militær lege. 
 
4. Ja, det er riktig. Dette skjer som sagt på sesjon del 2. Det blir tatt noen enkle prøver som blodtrykk, synstest, hørsel etc. Men det viktigste er å avdekke eventuelle skader, plager eller sykdommer som er diskvalifiserende. 
 
5. Dimmepenger, eller dimisjonsgodtgjørelse som det heter, er penger du får etter at du er ferdig med 12 måneders førstegangstjeneste. Dette beløpet er i dag på 32120,- kroner. I tillegg får du tjenestetillegg på 5010,- kroner per måned. 
 
6. Ja, du kan søke om å få dekt dine faste utgifter mens du er i Forsvarets tjeneste. Dette kan være utgifter til husleie, strøm, faste avgifter, TV-lisens, kabel, Internett etc. Støtten er behovsprøvd og du må søke etter at du har møtt til tjeneste, altså i starten av tjenesten. Oversikt over utgifter som kan dekkes står her. 
 
Hilsen Forsvaret i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd