Hopp til hovedinnholdet

Har blitt tatt for å kjøre moped uten lappen, med promille - hva kommer til å skje nå? 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Er gutt på 18 år. Igår når jeg var og hadde det litt gøy og var full, endte jeg og en kompis på mopeden til en venninne jeg kjørte vi hadde ikke kjørt 20 meter også tilbake før vi ble stoppa snakk om uflaks men i Vertfall jeg kjørte uten hjelm og jeg var full i tilleg til det at jeg ikke har lappen er veldig stressa akkurat nå hva kommer til og skje nå ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det fremgår av vegtrafikkloven § 22 at det er ulovlig å føre motorvogn når man er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel. Dersom du hadde større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille regnes du i alle tilfeller for påvirket av alkohol i henhold til bestemmelsene i loven.

Brudd på vegtrafikkloven straffes ifølge vegtrafikkloven § 31 med bøter eller med fengsel inntil ett år, dersom forholdet ikke går inn under strengere straffebud. 

Hvor streng straff du får avhgenger for det første av hvor høy promille du hadde da du ble stoppet. Du kan se på tablelenn nedenfor hvordan straffen som regel utmåles: 

Promille Bot Fengsel Inndragelse førerkort
0,2-0,5‰ 1 ½ månedslønn *1 Vanligvis ikke Vanligvis ikke (maks ett år)
0,5-1,2‰ 1 ½ månedslønn *1 Ubetinget/betinget fengsel (normalt betinget) Minst ett år
Over 1,2‰ 1 ½ månedslønn *1 Ubetinget fengsel (minst 21 dager) *2 Vanligvis 2-5 år

Du har i tilegg brutt vegtrafikkloven § 24 ved å kjøre uten førerkort. I og med at det her er snakk om flere lovbrudd antar jeg at straffen blir strengere enn hvis det hadde vært snakk om for eksempel "kun" kjøring uten førerkort.

Hvor stor straffen blir i denne saken er det vanskelig for meg å si noe sikkert om. Dette vurderes av politiet i den enkelte sak, men generelt kan jeg si at straff utmåles blant annet på bakgrunn av forholdets alvorlighet, om man tidligere er straffet, og om det er snakk om et eller flere lovbrudd.  

Det er også mulighet for at du vil få sperrefrist. Reglene om sperrefrist på førerkortet finner du i vegtrafikkloven § 24 a. Minstetiden er 6 måneder fra man har fylt 18 år.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører med promille

Fyllekjøring (colourbox.com)

Jeg var på fest og fikk låne bilen til en kamerat for å kjøre og hente noen andre, siden jeg hadde drukket minst to-tre halvlitere, bare. Hvor strenge straffer er det for å kjøre når man bare er litt brisen?

Les mer

Promille - hvor full blir du?

Jente er full på fest (colourbox.com)

Hva er promille? Hvordan vet du hvor høy promille du har? Hva skjer i kroppen når promillen øker?

Les mer

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket ? og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer

Bruk hodet - BRUK HJELM!!

Sykkelhjelm

Mer enn hver tredje syklist som skades alvorlig får hodeskader, barn under 14 er spesielt utsatt for hodeskader. Ved å bruke hjelm reduserer du faren for hodeskader med 70 prosent. Når du kjøper hjelm er det viktig å passe på at den er CE-merket.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi