Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart å sitte på med en som ikke har førerkort?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Lurer litt på om det er straffbart å sitte på i bilen til en venn som kjører uten førerkort? Jeg tenker jo selvfølgelig at man bare kan si at man ikke visste at h*n ikke hadde førerkort, men vil det evt gjøre straffen verre for sjåføren? Ikke at jeg har tenkt å gjøre dette, men er noen av vennene mine som tar bilen til foreldrene sine og kjører rundt, så jeg lurte litt på hvordan de evt ville bli straffet. Hovedspørsmålet mitt er altså om det er straffbart å sitte på med en som ikke har førerkort:)) Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom kameraten din kjører uten førerkort og dere blir stoppet av politiet, vil kameraten din få et forelegg (bot) for kjøring uten førerkort og sperrefrist (utsettelse) på førerkortet. Sperrefristen er mest sannsynlig på 6 måneder fra det tidspunkt han fyller 18 år. Det vil si at han får må vente med å ta sertifikat til sperrefristen er opphevet og han er 18,5 år. Boten vil ligge på rundt 8000 kr.

Når det gjelder deg, kan ikke du straffes for å ha sittet på med en som ikke har sertifikat. Men dersom det skjer en ulykke, kan du risikere at du ikke får utbetalt noen erstatning, både fordi forsikringen på bilen ikke gjelder når den brukes av en person uten førerkort og fordi du selv kan sies å ha et medvirkningsansvar i ulykken.

Jeg vil på det sterkeste fraråde deg å sitte på med noen uten sertifikat. Ikke bare er dere en fare for dere selv, men dere utgjør også en stor fare for andre. Tenk om dere mister kontroll over bilen og det skjer en ulykke. I verste fall kan dere ta livet av noen, eller skade noen alvorlig. Forsikringsselskapene kan også søkes regress (tilbakebetaling) av forsikringssummen hos føreren av bilen. Dette kan gjøre at man blir sittende igjen med milliongjeld resten av livet.

Jeg har lagt ved en artikkel om kosekvensene av å kjøre uten førerkort, hvor du kan lese mer om dette.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse lovbruddene gir prikker i førerkortet

Politimotorsykkel (colourbox.com)

Målet med prikkbelastning er å hindre uforsiktig kjøring for å få ned tallet på antall skadde og drepte i trafikken. Her kan du lese hvilke synder som gjør at du kan få prikker på førerkortet.

Les mer

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket ? og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort