Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for trusler om å legge ut bilde av person i bikini?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som lurer på hva som er srafeloven for å bli trua med å lege ut bilde av meg i bikini hva er straffeloven da. Kan jeg få siden der det står stafelovene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Det kan være forbudt å true med å gjøre ting som er straffbare. I straffeloven § 263 står det at det er forbudt å "true noen med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt". Straffen for dette er bot eller fengsel inntil 1 år. 

Det vil være straffbart å legge ut et bilde av deg i bikini på nettet uten samtykke fra deg. Dette fremgår av åndsverkloven § 45 c. Det å legge ut et slikt bilde kan også være en krenkelse av privatlivets fred, jf. straffeloven § 267. Det finnes også en bestemmelse i straffeloven § 266 (hensynsløs atferd) som kan være aktuell. 

Hvis bildet av deg i bikini kan regnes som "seksualisert", vil det å legge ut bildet på nettet være straffbart etter straffeloven § 311 ("barnepornografi-bestemmelsen"), fordi du er under 18 år. 

Hvis det er sånn at personen som har truet med å legge ut bildet og/eller har lagt ut bildet er under den kriminelle lavalderen (15 år), så kan han/hun ikke straffes. Politiet kan likevel etterforske saken. Foreldrene til personen som har gjort noe ulovlig kan bli varslet, og politiet kan innkalle til avhør eller en bekymringssamtale

Du finner straffeloven her:

lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28/*#*

 Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du opplevd utpressing på nett?

Gutt på rommet sitt foran pc (www.colourbox.com)

Hvis noen får deg til å sende seksualiserte bilder i sosiale medier og truer med å spre dem videre, er det kjempeviktig at du sier ifra til noen. Det er mange som kan og vil hjelpe deg.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd