Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å snike på bussen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

I går ble jeg stoppet i kontroll på bussen og ble tatt for sniking. Jeg hadde ikke så mye penger som de skulle ha for boten, så måtte gi dem navnet mitt og adressen. Må jeg betale boten? Jeg har ikke så mye penger tror jeg. Kan det ha noe å si at jeg er under 15? Hva er egentlig straffen for å snike på bussen? Jeg vet om mange som gjør det ganske ofte uten å bli tatt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Blir du tatt for å snike på offentlige kommunikasjonsmidler som buss, trikk, t-bane eller tog kan du bli ilagt tilleggsavgiftsbillett av transportselskapet. Grunnlaget for dette er vedtekter fastsatt av Samferdselsdepartementet med hjemmel i jernbaneloven § 7 og yrkestransportlova § 33. Dette regnes kun som et administrativt gebyr og ikke en bot, og vil derfor ikke bli registrert i straffe- eller bøteregisteret. Det betyr at snikingen ikke vil fremgå av en fremtidig politiattest.

 

Sniking på buss, trikk etc. er imidlertid i tillegg straffbart etter straffeloven § 403. Du kan derfor risikere at snikingen blir politianmeldt. Strafferammen for brudd på denne bestemmelsen er bøter eller fengsel inntil 3 måneder. En slik straff vil bli registrert i straffe- og bøteregisteret. Imidlertid vil du i praksis kun bli politianmeldt hvis du ikke godtar gebyret, eller du har blitt tatt ved gjentatte anledninger.

 

Størrelsen på gebyret du må betale vil avhenge av hva som er fastsatt i vedtektene for det enkelte transportsselskapet. Hvis du ikke betaler gebyret på stedet vil du måtte betale en høyere sum senere. Hvis du ikke betaler dette beløpet vil det bli purret opp, og om nødvendig innkrevet ved inkasso.

 

Personer under 18 kan etter vergemålsloven § 2 ikke sette seg selv i gjeld med mindre annet er bestemt. I de nevnte transportvedtektene er det imidlertid bestemt at dette gebyret kan kreves inn, om nødvendig med inkasso, også overfor mindreårige over 15 år. Siden du er under 15 år kan imidlertid ikke gebyret kreves inn overfor deg.

 
 


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd