Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å ta seg inn i en forlatt bygning?

Jente 19 år
 

Spørsmål

I det siste har jeg tenkt mye på å dra til Lier mentalsykehus. Jeg vil oppleve stemningen der, se bygningene, og de forlatte stedene. Det virker utrolig spennende. Jeg har stor respekt for det som har skjedd der, og får vondt inni meg når jeg tenker på det. Skjønner ikke at det er mulig. Hva er grunnen for at det ble nedlagt? Har hørt at det ble ersattet med nyere bygg, men det ser jo ut som det er evakuert i all hast, og det må jo være en grunn til det? Jeg vet at det ikke er lovlig, men det er mange som har vært der. Hva er straffen for å bli tatt der? (Uten hærverk og sånt da, hvis man bare er der for å se) Blir det stående på rullebladet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Bakgrunnen for at Lier sykehus ble lagt ned kan du lese om i denne avisartikkelen fra Drammens Tidene. Årsaken var rett og slett en endring i pasientgrunnlaget, det var altså ikke slik at sykehuset ble evakuert.

 

Det er ulovlig å ta seg inn i disse bygningene, og det kan også være farlig. Som du ser på bildene i artikkelen fra Drammens Tidene er dette bygninger som omtrent er falleferdige. Jeg ville i hvert fall ha tenkt meg om både to og tre ganger før jeg gikk inn der.

 

Å ta seg inn på gamle Lier mentalsykehus kan nok falle inn under innbruddsbestemmelsen i straffeloven § 147. Strafferammen for innbrudd er bøter eller fengsel inntil 1 år.       

 

Hva som kommer på rullebladet kan du lese mer om i artikkelen nedenfor.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd