Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å skrive en historiebok om Martin Ødegård, trenger jeg tillatelse for å kunne tjene penger på en slik bok?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 18 år og har lyst til og skrive en historiebok om Martin ødegaard, men er litt usikker på om jeg trenger visse rettigheter og tilatelse for og kunne selge en bok og tjene penger på det? Jeg tenkte og bruke et bilde av han som forside av boken, trenger jeg visse tillatelser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg regner med at det er en biografi om Martin Ødegaard du har lyst til å skrive. Det er to typer biografier, autoriserte og uautoriserte.

Autoriserte biografier er skrevet med samtykke av personen biografen er skrevet om, og noen ganger i samarbeid med den biografien er skrevet om. Hvis du skulle ha skrevet en autorisert biografi om Martin Ødegaard måtte du altså ha hans samtykke til det.

Du kan skrive en uautorisert biografi om Martin Ødegaard, det trenger du ingen tillatelse til. Vi har ytringsfrihet i Norge, og den omhandler også retten til å skrive om enkeltpersoner. Men du må passe på at du ikke skriver noe som kan være en ærekrenkelse, se straffeloven kapittel 23.

Hvis du skal bruke et bilde som noen andre har tatt, og som noen andre dermed eier rettighetene til, må du også kontakte den som eier rettighetene til bildet og be om å få bruke det, og eventuelt betale for å få bruke det. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett