Hopp til hovedinnholdet

Er det lovlig å bruke noen andre sitt kort i butikk og på nett så lenge man har skriftlig godkjennelse?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er 20 og skeiv og har vært på nettsamfunnet Gaysir en stund nå. Der kom jeg i kontakt med en på 30 og og vi ble godt kjent. Det viser seg at han har lyst til å gi meg kredittkortet sitt som jeg kan bruke sånn jeg vil og jeg skal få koden til det og sånn hvis jeg vil også. Dette var vist noe han synes var veldig hyggelig og gavmildt og muligens noe han tenner på. Dette er da uten forpliktelser , men så begynner jeg å lure: er dette lovlig? altså er det lovlig å bruke noen andre sitt kort i butikk og på nett så lenge man har skriftlig godkjennelse og signatur? eller kan jeg bli straffet for dettte om han plutselig bestemmer deg for å anmelde meg selv om vi har det skriftlig? vet at dette er et veldig rart spørsmål, men håper dere kan svare så godt som mulig :) Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke se at det du beskriver ikke skulle være lovlig, så lenge du har fått vedkommendes skriftlige tillatelse til å bruke kortet hans. 

Det finnes en bestemmelse om såkalt bedrageri i straffeloven § 371. I denne bestemmelsen står det at man straffes med bot eller fengsel inntil 2 år hvis man "med forsett om å skaffe seg ... uberettiget vinning ...disponerer over et kredittkort eller debetkort som tilhører en annen ... og derved volder tap eller fare for tap for noen"

Men siden du har fått skiftlig tillatelse fra denne mannen til å bruke kredittkortet hans, så kan man ikke si at din bruk av kortet vil være "uberettiget"

Selv om det er lovlig at du bruker kortet hans, så kan det være lurt å tenke seg om før du eventuelt blir med på dette. Er du sikker på at han er den mannen han utgir seg for å være? Er du sikker på at han ikke vil forvente noe i gjengjeld som du eventuelt ikke ville vært komfortabel med? 

Hilsen juristen, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Slik unngår du å bli lurt på nettet

Jente lurt på nettet (colourbox.com)

Her får du de beste rådene for å unngå å bli lurt på nettet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett