Hopp til hovedinnholdet

er det lovlig med elektrisk skateboard i Norge? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er det lovlig å kjøre elektrisk skateboard i Norge? Brettet som jeg vurderer å kjøre, har toppfart i 40 km i timen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dette ble lovlig i år. Små elektriske kjøretøy, som el-sparkesykler, el-skateboard og ståhjulinger er nå likestillet med sykler.  De skal nå kunne brukes på samme områder og under samme vilkår. 


Reglene om særlig aktsomhet overfor andre trafikanter når kjøretøyet brukes på eksempelvis fortau eller gangveg, gjelder for brukere av små el-kjøretøy.

Av trafikksikkerhetshensyn er vekten på slik kjøretøy begrenset oppad til 70 kilo, inkludert batteri. Bredden skal ikke være over 85 cm, lengden ikke over 120 cm, og maksimal hastighet ikke over 20 kilometer i timen. De tekniske kravene tilsvarer i hovedsak de som har vært gjeldende for selvbalanserende kjøretøy. Dette betyr at en toppfart på 40 kilomteter i timen er ulovlig. 

Kjøretøyet skal være utstyrt med frontlys, baklys og reflekser. Det stilles også krav til bremsekraft. Kjøretøyet skal i tillegg ha signalhorn eller signalklokke, tilsvarende som for sykkel. Det kan imidlertid gis unntak fra disse kravene der slikt utstyr ikke kan monteres. Det er ikke krav om bruk av hjelm eller obligatorisk opplæring.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan du kjøre selvbalanserende kjøretøy?

Person på tohjuls selvbalanserende kjøretøy (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på selvbalanserende kjøretøy på ett eller to hjul. Det er heller ingen krav om bruk av hjelm, men det er absolutt å anbefale med hastigheter opp til 20 kilometer i timen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett