Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å selge bilder jeg lager selv med sitat fra bok, sang eller dikt

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Lurte på om det er lovlig å selle et foto eller en tegning jeg selv har tatt/laget, men med et sitat fra en bok, sang, eller dikt som ikke er mitt?

Besvart 10.09.2018 14:18
 

Svar
Hei

I Norge er opphavsretten vernet av åndsverkloven. Den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket. Eksempler på åndsverk som omfattes av åndsverkloven er litterære, vitenskapelige og kunstneriske verk.

Den som har laget boken, sangen eller diktet som du har tenkt å bruke kan som utgangspunkt bestemme om du har lov til å bruke det eller ikke. Du må derfor be om tillatelse før du bruker sitatet og det er mulig du må betale en økonomisk kompensasjon hvis du skal bruke det. Du kan også stille spørsmål om opphavsrett og hvordan du skal gå frem for å få tillatelse hos den aktuelle interesseorganisasjonen. Se en oversikt her.

Det er unntak for fremstilling av enkelte eksemplar til privat bruk (innen familie- og vennekretsen). I slike tilfeller er det ikke nødvendig å innhente tillatelse eller betale økonomisk kompensasjon. Du kan altså lage et bilde for deg selv, med bruk av sitatet, men ikke lage for å selge til andre.

Det er også noe som heter sitatrett. Som gir deg lov til å bruke deler av et verk uten å få tillatelse. Dette unntaket vil trolig ikke gjelde for ditt tilfelle. Men dette kan du undersøke med interesseorganisasjonene.

I Norge eksisterer en vernetid for opphavsmannens økonomiske enerett. Den er 70 år etter utløp av hans dødsår. Etter at vernetiden er over kan du fritt gjenbruke verket så lenge du refererer korrekt.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett