Hopp til hovedinnholdet

vil skrive bok som utleverer andre, er det lov?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst å skrive en selvbiografi, og da skal jeg snakke en del om personer som er ekte. Jeg vet jeg at ytringsfriheten stopper meg litt da det er forbudt mot ærekrenkende tiltale eller omtale av andre. Hva skjer hvis jeg ikke bruker personens ekte navn, gjelder det samme regler ?

Besvart 25.09.2018 09:32
 

Svar
Hei

Den gamle straffeloven hadde egne bestemmelser om æreskrenkelser. Disse ble ikke videreført i den nye straffeloven, og ærekrenkelser er ikke lengre straffbart etter den nye straffeloven trådte i kraft 1.oktober 2015.

Etter skadeerstatningsloven § 3-6 a kan en i stedet få erstatning for ærekrenkelser. Av denne bestemmelsen fremgår det at det regnes som en ærekrenkelse dersom det du har sagt eller skrevet ikke er sant. Dersom du skriver noe i en bok som ikke stemmer med virkeligheten kan personen det gjelder kreve erstatning for ærekrenkelse. 

I enkelte tilfeller kan ærekrenkelser fortsatt straffes etter straffeloven § 267 (krenkelse av privatlivets fred). Denne bestemmelsen gjelder krenkelse av privatlivets fred gjennom "offentlig meddelelse". Dette kan typisk være ved å utgi noe i en bok. 

Det er likevel slik at grensene for hvor mye forfattere kan utlevere virkelige mennesker er ikke avklart og gjenstand for debatt. Det finnes mange eksempler på forfattere som har utlevert seg selv, og sine nærmeste (familie, venner, kjærester, barn) i utgitte bøker. De har ikke blitt straffet for dette. Men det reiser mange moralske og etiske spørsmål.

I første omgang bør du forhøre deg med de som eventuelt vil bli utlevert i din bok. Kanskje kan dere komme til en enighet, hvis du anonymiserer de tilstrekkelig i boken? Det er uansett lurt å fortelle de som eventuelt skal utleveres i boken om dine planer. Du kan også ta kontakt med et forlag som gir ut bøker for å få noen gode råd. Det er viktig å huske på når du skriver om deg selv og andre, at alle vil kunne lese din subjektive oppfattelse av deres historie og at alle involverte må leve med dette. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive en novelle

Gutt skriver novelle på pc (colourbox.com)

Synes du det er vanskelig å skrive noveller? Her kan du lese mer om kjennetegn ved sjangeren og tips for å komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett