Hopp til hovedinnholdet

Er Google Foto og lignende automatisk bildedeling tillatt i Norge?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Det er mye fokus på nudes og bildedeling for tiden. I sommer brukte jeg og klassen en bildedelingstjeneste som heter Google Foto når vi var på skoletur. Når vi brukte denne ble alle bilder vi tok og mottok på mobilen kopiert til en felles mappe i en sky som alle i klassen kunne se. Det skjedde ikke noe galt i sommer, men i etterkant har jeg tenkt "Hva om noen i klassen mottok et nakenbilde samtidig som vi var på skoleturen og bildene ble delt til Google Foto automatisk?". Er det ulovlig å bruke automatisk bildedeling og lignende skyløsninger i Norge?

Besvart 16.10.2018 08:55
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål. 

Det er en interessant problemstilling du tar opp. Såvidt jeg skjønner det ut fra denne artikkelen kan du velge selv om du vil laste opp bilder automatisk, eller manuelt. Uten at jeg er kjent med programmet, får jeg inntrykk av at det gjelder bilder man selv tar med mobilen. Såvidt jeg skjønner er Google Foto tillatt i Norge. Det er likevel en rekke norske regler som gjelder deling og publisering av bilder. Du bør derfor passe godt på hva du gjør når du bruker slike programmer. 

Har du tatt bilde av en person må du ha personens samtykke før du kan publisere dette bildet. Etter åndsverkloven § 45c kan nemlig ikke et fotografi som avbilder en person gjengis eller vises offentlig uten samtykke fra den avbildede. Det er straffbart å bryte dette. 

Hvis bildene hadde inneholdt ting som krenket privatlivets fred, kunne det også vært i strid med straffeloven § 267 å legge ut bildene på nett. Å distribuere eller offentliggjøre bilder eller annen informasjon som kan være avslørende, nedverdigende eller krenkende for den eller de som avbildes faller inn under denne bestemmelsen. Fyllebilder og nakenbilder er typiske eksempler.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Har du delt nakenbilder av andre?

Gutter sitter i trappa og ser på mobilene sine (colourbox.com)

Har du videresendt et bilde som bare var ment til deg, og skjønt at det ikke var en ok ting å gjøre? Her er noen tips til hvordan du kan rydde opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett