Hopp til hovedinnholdet

En venninne redigerte bilder fra nettet, og nå er hun redd for å bli saksøk

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei en venninne av meg fant bilder på nette og brukte en redigeringsapp slik at det så ut som disse personene var med på bilde sammen med henne. Hun har ikke publisert bildene. Dette visste ikke veninnen min at dette var ulovlig og nå har hun nylig fått vite at hun kan risikere å bli saksøkt. Hun har nå slettet bildene nå når hun fant ut at dette var straffbart. Hun har ikke blitt saksøkt enda. Om hun blir det kommer dette på rullebladet og hva er straffen når hun har slettet det før hun hun eventuelt skulle blitt saksøkt? Takk for svar

Besvart 06.02.2019 13:04
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no.

Å bli saksøkt og anmeldt er ikke det samme. Man kan få prikk på rullebladet dersom man blir anmeldt og straffet for å ha gjort noe som er ulovlig etter norsk lov. 

I Norge er det ikke like vanlig med sivile søksmål, men i andre land som feks USA er det mer vanlig. Og er personene på bildene fra andre land kan de saksøke venninnen din dersom bildene er lagt ut eller spredd på noe måte. 

Slik du skriver så har ikke venninnen din delt noen av de redigerte bildene og alle bildene er slettet. Og da har ikke venninnen din gjort noe galt og hun vil ikke bli saksøkt, eller få prikk på rullebladet. 

En huskeregel er uansett å spørre de som er på bildet om lov til å redigere eller spre bildet på noe vis. Og andre sine bilder er som regel beskyttet av et lovverk.

Du kan lese Lov om opphavsrett her. Man kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder hvis man bryter denne loven. Man kan bli straffet selv om man ikke visste at det var ulovlig.

Man har ikke lov å bruke andres bilder på nettet ukritisk. Og det å endre på bildet kan også være straffbart. 

Lykke til!

Vennlig hilsen forebyggende politi/ Kripos

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor går grensen for bilder du legger på nett?

Legger du bikinibilder fra sommerferien på Facebook? Hvordan deler du bilder fra helgens fest med venner? Er du ung mor som blogger om babyen din med daglige bilder? Bilder av andre, spør du først?...

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett