Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå til psykolog uten å fortelle noen hva vi snakker om?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er en jente på 15 som føler at jeg trenger å gå til psykolog, uten å gå nærmere inn på hvorfor. Har gjort det en gang før, men endte med at jeg sluttet. Mitt problem er at for at en psykolog skal klare å hjelpe meg, må jeg fortelle hva som plager meg. Dette tør jeg ikke av frykt for konsekvensene når det gjelder foreldrene mine. Jeg tror psyken min bare blir verre med tiden, og trenger desperat hjelp snart. Har lest litt om depresjon, og er helt sikker på at jeg har det. Den eneste grunnen til at jeg kan gå til psykolog er hvis at; bare moren min får vite at jeg går der (selv om faren min "eier" meg (de er skilt) og moren min "eier" søsteren min), at alt jeg foreller blir i mellom spykologen og meg og at alle timene kan foregå etter skoletid (karakterene mine er eneste lyspunkt i livet mitt, tør ikke tenke på hva som skjer hvis de forsvinner). Mitt spørmål er om det er mulig å få noe av dette til. Kan man skive en slags kontrakt, sikkert ikke lovelig, som gjør at jeg og psykologen har en slags avtale? Uten hjelp vet jeg ikke hva jeg skal gjøre...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til oss.
Dette skjønner jeg at er veldig vanskelig for deg. Og det virker som du absolutt kunne trenge en å snakke med.
En psykolog har taushetsplikt, det vil si at han/hun ikke kan fortelle noen om det dere snakker om. Dette gjelder også for barn mellom 12 og 16 år hvis det er gode grunner for at det dere snakker om ikke skal deles med foreldrene. Unnaket her er hvis det er kommer fram lovbrudd, eller du er en fare for deg selv eller andre. Lovbrudd som f.eks voldtekt vil bli en vurderingssak.
Som regel må begge foreldre samtykke (være enige) hvis barn/ungdom skal til psykolog, men her er det også rom for vurderinger.
Å få timer etter skoletid skal nok være mulig, det må du snakke med psykologen om.
Jeg tror du kan trenge litt hjelp på veien til en psykolog, og da tror jeg du bør snakke med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom (mange steder er det psykolog på helsestasjon for ungdom), en rådgiver på skolen eller fastlegen.
Du har etter loven krav på "nødvendig helseshjelp", og for meg høres det ut som du derfor har krav på en psykolog, det betyr balnt annet at faren din ikke kan nekte deg psykologhjelp hvis du trenger det.
Lykke til, håper du får til en god løsning for deg!


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om reising?

Hva kan man ikke pakke i håndbagasjen når man skal fly?