Hopp til hovedinnholdet

Har skolen lov til å kontakte foreldre når jeg er syk hvis jeg er 19 år?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hvis jeg er over 18 år, bor på skoleinternat(men har adresse hos foreldre)og har epilepsi. Har skolen lov å sende melding/ringe foreldre hvis jeg får anfall? Uten mitt samtykke. Hvis jeg ikke tar medisinene (Orfiril og Lamictal) til rett tid eller passer godt nok på, kan foreldre eller andre blande seg inn? Når jeg er ferdig med allmenn har foreldrene mine plikt til å hjelpe meg med utdanning? De har hjulpet meg økonomisk gjennom allmenn(gymnas)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har hovedansvaret for deg selv når du er over 18 år.  Hvis andre skal ha informasjon om deg, skal det være i enighet med deg.  I det ansvaret du nå har ligger det også et ansvar for å klargjøre med skolen hva som skal gjøres hvis du får et epileptisk anfall.  De på skolen har jo et ansvar for deg hvis det skjer, og må vite hva de skal gjøre.  I pasientrettighetsloven står det også noe om at hvis du ikke er i stand til å ivareta egne interesser på grunn av fysisk eller psykisk sykdom, så har nærmest pårørende (oftest foreldre) rett til informasjon.  (Men det er altså hvis du kommer til helsevesenet og ikke kan ivareta deg selv. 

 

Du har selv ansvar for å ta dine medisiner og ta vare på deg selv nå.  Skolen kan selvsagt bli bekymret hvis det ikke fungerer bra, men den bekymringen må de ta opp med deg. 

 

Foreldre har plikt til å hjelpe til 18 år og vanligvis til en vanlig videregående utdanning er gjennomført, men ikke noe utover det. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett