Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg følt meg veldig oppblåst. Har du noen tips til diett?

 

Spørsmål
I det siste (eller kanskje i peroder opp og ned alltid) har jeg følt meg veldig oppblåst, bløt mage (uregelmessig) og føler meg nesten alltid rar i magen. Jeg har ganske vanlig kroppsbygging (med unntak av gravid-magen som eser ut og inn uregelmessig).

Jeg får i meg hovedsaklig grønnsaker
mye fisk (laksefilet, fiskekaker, makrell i tomat, tunfisk)
knekkebrød (bla a av hvetemel)
øl
bruker snus, noe røyk
Drikker lite melk
spiser ikke kjøtt
har stor apetitt og spiser mye

har også endel uro og stress i livet, mye skolepresentasjoner og hendelser og en livssituasjon som gir meg mye angst og uro (som jo går utover magen).
Har hatt kontakt med psykolog angående det i over ett år, og arbeider med det.

har tatt allergitester og snakket med lege og psykolog om dette. Også prøvd å droppe forskjellige matgrupper i perioder for å se om det forandrer seg da.

tips til diett?
Hørt at sykehus anbefaler renselsesdiett med grøt (som brukes før operasjoner 1uke) til noen for å rense kroppen. hvordan får jeg tak i denne?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,
Ut fra hva du beskriver kan det virke som du får i deg en del fiber fra alle grønnsakene du spiser. Det kan hende at det er dette magen din reagerer på, ved å gi oppblåsthet. Husk at når man spiser så mye fiber er det også viktig å drikke mye vann, hvis ikke kan man bli forstoppet og få treg avføring. Det er anbefalt å drikke 2-3 liter vann hver dag. Drikk gjerne dette og mer hvis du føler behov for det. Kanskje dette kan hjelpe på oppblåstheten.

Et annet tips er å ta melkesyrebakterier, hvis du liker biola eller cultura kan du bruke dette. I disse produktene finnes det gunstige bakterier for tarmen. Du kan også få kjøpt slike bakterier i kapselform i helsekost, spør etter Bio Dophilus.

Det høres ellers ut som du har et bra kosthold. Pass på at du får i deg nok kalsium fra melk- og melkeprodukter for eksempel fra ost og yoghurt.

Den grøtdietten du snakker om har jeg ikke hørt om. Uansett tror jeg det beste du kan prøve er rådene jeg ga deg over. Det virker ikke som du faller innunder kategorien for å prøve den dietten. Hvis rådene ikke hjelper bør du snakke med legen din og høre om det er noen ernærignsfysiologer i nærheten du kan få henvisning til.

Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold


Quiz: Hva vet du om stipend og støtte?

Hva heter EUs ungdomsprogram for ikke-formell læring?