Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg hatt veldig dårlig matlyst. Jeg er nesten aldri sulten, veldig ofte småkvalm og hvis jeg prøver å spise noe så spiser jeg bare litt før jeg blir kvalm. Jeg føler meg generelt litt dårlig og guffen. Har jeg en sykdom?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei I det siste har jeg hatt veldig dårlig matlyst. Jeg er nesten aldri sulten, veldig ofte småkvalm og hvis jeg prøver å spise noe så spiser jeg bare litt før jeg blir kvalm. Jeg føler meg generelt litt dårlig og guffen. Har jeg en sykdom? Kan jeg utvikle en sykdom? Som anoreksi eller no? Nå nylig skjedde det noe med en gutt som har fått meg til å føle meg ganske trist og utafor. Kan det ha noe med saken å gjøre? Jeg fikk også mensen i dag, har det noe med saken å gjøre? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. I perioder kan man ha dårligere matlyst av ulike årsaker. Det kan være alt i fra dårlige kostvaner/ uvane, til problemer i hverdagen som påvirker deg. Er man trist og lei seg, kan ofte matlysten påvirkes. Man kan minste matlysten eller oppleve at man spiser mer enn vanlig. Du lurer på om du kan ha en sykdom som gjør at du føler deg generelt dårlig. Det at du spiser for lite kan være en medvirkende årsak til at du føler deg slik. 
Dersom det har vært på denne måten en tid, så kan det være lurt å snakke med lege om det. Enten din fastlege eller lege på Helsestasjon for ungdom.

Når det spiser lite over tid, så venner kroppen seg til at den får for lite mat. Du føler deg ikke lenger så sulten, og du kan også oppleve at du blir uvel og kvalm når du første spiser. Selv om du ikke har så lyst på mat, så er det viktig at du forsøker å spiser regelmessig. 4-5 måltider om dag er det det kroppen din trenger for å fungere normalt.
Det er ikke så lett å spise når du kjenner at du ikke har lyst på mat. Da er det viktig å forsøke å spise noe du liker, og gjøre et forsøkt på å komme inn i en mer normalt rytme på måltidene dine.
Det du kan gjøre er å ta en prat med helsesøster på skolen om dette. Få hjelp til å se på kostholdet ditt slik det er pr i dag, og råd om hvordan du kan endre det på en god måte. I verste fall kan dette utvikle seg til en spiseforstyrrelse på sikt.

Du sier det er en gutt som har fått deg til å føle deg trist og nedenfor. Dette er følelser som kan påvirke matlysten. I tillegg fikk du nettopp mensen, og mange merker at humøret blir forandret i dagene før mensen kommer og de første dagene av mensen. Det er mange ting som kan være mulige grunner til at du føler deg trist og lei.
Når du har det slik, er det godt å ha noen å snakke med om følelsene sine. Det du kan gjøre er å snakke med helsesøster eller en annen du har tillit til om hvordan du har det. Det å få satt ord på de leie følelsene vil gjøre det lettere å takle situasjonen. 
Helsesøster har taushetsplikt, og er vant til å snakke med ungdommer om alt.

Nedenfor legger jeg ved en artikkel om kosthold, hvor du får hjelp til å finne gode rutiner for et balansert og sunt kosthold.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold