Hopp til hovedinnholdet

Jeg har anoreksi kan du si. Jeg drikker bare lett brus , Cola Zero og Pepsi Max. Ikke noe annet. Det er lite kalorier, men mange sier man går opp i vekt av lettbrus, er det sant? Jeg blir mett av å drikke bare brus. 15 kcal hver dag.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har anoreksi ksn jeg si. Jeg har i det siste begynt å bare drikke lett brus (cola zero og Pepsi Max) bare det og ikke noe annet. Jeg har lest at mange sier man går opp i vekt av lett brus. Er det sant? Det er jo lite kalorier? Går man ikke ned om man bare drikker det? Og ikke noe annet. Jeg opplever det sånn at jeg blir mett av å drikke lett brus. Drikker aldri mere enn 15 kcal av lett brus hver dag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Dersom du bare drikker det du beskriver vil du gå ner. Du sier ikke noe om fast mat, brød og pålegg.  
Spiser du ved siden vil du muligens holde vekten eller eventuelt øke den.
 Studier som følger en gruppe over tid, har vist økende kroppsvekt (økt BMI) hos de som drikker light-produkter (ref. Obesity 2008).Ulike teorier diskuteres og virkningsmekanismen er foreløpig ikke klarlagt. En stor studie av 6814 personer viste nylig at daglig inntak av sukkerfri brus var med på å øke risikoen for økning i maveomfanget med  36 %,  forstyrret blodsukkerregulering og 67 % økt risiko for diabetes type 2 i forhold til de som ikke drakk lett produkter. Mattilsynet advarer mot inntak av mer enn 1 liter lettbrus pr. dag. Grunnet kombinasjon av flere typer sterke, kunstige søtstoff og konserveringsmiddelet benzosyre. Det er benzosyre også i tyttebær, men man spiser sjelden flere kilo tyttebær daglig. Tilsvarende mengder benzosyre kan man enkelt få i seg gjennom mengder av lettbrus. To studier kobler og kreft og for tidlig fødsel til intense søtstoffer. Flere studier viser og at det er endring av bakteriene i tarmen. De nødvendige bakteriene i tarmen er ansvarlig for å holde tarmen hel og riktig opptak av næringsstoffer. Anbefalingene er å bytte ut kunstig søtt med sukker, druesukker, melkesukker alle de naturlige. Vi vet ikke hva langtidseffekten av de kunstige stoffene gjør med oss. Håper dette var noe opplkarende.
Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold