Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg begrense godterispisingen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er på utveksling i sør amerika. Og jeg lurte på hvordan jeg kan kunne balansere kostholdet mitt for å ikke legge på meg og holde meg i form. Jeg danser 5 ganger i uken og hopper litt tau en gang i helga, så det er ikke et problem. Men jeg vet ikke hvordan balansere mellom sosialliv og det å holde meg sunn. Fordi jeg kan å passe på hva jeg spiser, men om noen inviterer meg for å spise iskrem en dag så spiser jeg det. Men om noen dager senere noen spør meg igjen om å møtes og de kjøper kjeks får å spise. Hvordan gjør jeg det? Før så holdte jeg meg til fredag og sa spiste jeg hva jeg ville og på lørdagene spiste jeg hva jeg ville hele dagen og i tillegg drakk jeg alkohol. Jeg var ofte hjemme og spiste mye godteri. Men jeg vil ikke gjøre det sånn nå lenger for jeg blir dårlig av å spise så mye. Men jeg er redd for å miste kontroll. Men jeg har prioritert alkoholdrikkingen til lørdager. Fordi jeg kan ikke la være å drikke når jeg drar på fest. Jeg vil ikke bekymre meg for kcal da.

Besvart 22.05.2019 15:40
 

Svar
Hei

Det er fint at du tenker på å begrense både drikkingen og godterispisingen. Du peker på noe viktig som mange føler på: Hvordan kan jeg være sosial og samtidig takke nei til det de andre drikker eller spiser. 

Vi mennesker er sosiale dyr og vil gjerne være med i gjengen. Sosialt og kulturelt innebærer det å delta i de samme aktivitetene - ofte å drikke og spise det samme. 

Samtidig innser du at du går mot din egen livsstil og ønsker om å begrense noen matvarer. 

Jeg tenker at du skal stille deg selv noen spørsmål:

  • Hva er viktigst for meg?
  • Hvilke grenser vil jeg sette for meg?
  • Hvordan kommer de jeg er sammen med til å reagere om jeg takker nei til å spise det samme som dem, men fortsatt sosialiserer?
  • Er det annen  mat og drikke jeg kan velge i disse situasjonene?
  • Hvis noen spør, kan jeg fortelle dem at det har blitt for mye is i det siste og at jeg nå ikke ønsker å spise mer av det? 

Dette er spørsmål bare du kan svare på. Reflekter litt rundt dette, og gjør det du synes er best for deg, men husk at det som regel finnes alternativer og gode løsninger, hvor du både har det gøy og sosialt, men ikke tvinger i deg noe du ikke vil ha. 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik får du mest ut av ditt utvekslingsopphold!

Karlsruhe (FOTO: Jochen Mattern)

Sindre Lindheim-Minde er Erasmus-student i Tyskland. Til daglig studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Dette semesteret utveksler han til anerkjente Karlsruher Institut für Technologie, bedre kjent som KIT.

Les mer

Å være den som ikke drikker

Fest (colourbox.com)

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? Da vil kanskje disse tipsene kan komme godt med.

Av: Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold