Hopp til hovedinnholdet

Er 900-1200 kalorier om dagen for lite?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jente på 16 år, 162 cm og 58 kg. Jeg lurer på om 900-1200 kalorier er nok å spise for meg på daglig basis? Jeg er relativt stillesittende, trener sjeldent, men går ca. 10 000 skritt noen ganger i uka. Enkelte dager, derimot, kan jeg være ganske stillesittende. Har en fortid med tvangstrening over lang tid, derfor har jeg en treningspause nå. Hvor mange kalorier behøver jeg for å ikke gå opp i vekt med tanke på inaktiviteten min? blir 900-1200 kalorier for lite? Et spørsmål til. Vil 1-2 utskeielser i uka påvirke vekten min/fettprosenten? om jeg unner meg 200-500 kalorier ekstra en eller to dager i uka, vil det øke fettprosenten på lang sikt? Takk for svar!

Besvart 17.06.2019 02:26
 

Svar
Hei!

Jeg synes absolutt at 900-1200 kalorier om dagen er for lite. De fleste jenter din alder trenger rundt 2000-2500 kalorier. Jeg skjønner at det er vanskelig for deg om du har et vanskelig forhold til kropp, men da vil jeg råde deg til å prate med noen fagpersoner om dette.

Spiser du så lite som du skriver, så vil det bare resultere i at du får veldig lav forbrenning, og lettere legger på deg om du skeier ut. I tillegg kan det gi mangler på næringsstoffer.

Les mer: Dette skjer med kroppen om du spiser for lite. 

Du vil ikke gå opp i vekt om du skeier ut med 200-500 kalorier noen dager i uka, når kaloriinntaket i utgangspunktet er så lavt. De fleste som har et normalt kaloriinntak tåler å skeie ut 1-2 dager i uka uten å legge på seg, det er ikke noe man skal være bekymret for. Men hvis man spiser veldig lite mat over lang tid, så tåler man mindre før vekten går oppover (fordi forbrenningen blir lav). 

Som sagt, dette høres ikke bra ut for kroppen og helsa di, så jeg håper du vil begynne å spise mer, og prate med noen om hvordan du har det.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (Colourbox)

Det er viktig å huske at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold